سلام خدمت تمامی شما دوستان عزیز
با اولین جلسه ی آموزش بورس در خدمت شما عزیزان هستم
قبل از هر چیزی بابت طرح سوالات و نظرات خودتون و ارسال اونها از شما سپاسگذارم.
در این جلسه به آموزش سرمایه گذاری در بورس می پردازیم.
ابتدا به تعریف بورس و تاریخچه ی بورس و بازارهای بورس می پردازیم.
آموزش بورس
در اولین قدم به تاریخچه ی واژه ی بورس می پردازیم.
بورس نیز مانند هر کلمه ی دیگری در پشت خود تاریخچه ای دارد، برای مثال واژهي بانك از آنجا پديد آمد كه، در اروپا افراد براي انجام مبادلات پولي خود روي نيمكتهاي ميدانهاي قديمي مي نشستند و پولهاي خود را مبادله مي كردند. از آنجا كه لغت “بنك” در زبان ايتاليايي به معني نيمكت است. بعدها مراكزي كه وظيفهي انجام مبادلات پولي را بر عهده گرفتند به بانك معروف شدند. بورس نیز به همین ترتیب تاریخچه ای در پشت اسم خود دارد.
در قرن پانزده میلادی، تجار و بازرگانان شهر “بورٌژ” [۱]در شمال غربي بلژيك، در ميداني به نام “تِربورس “[۲] در مقابل خانه ی یکی از بزرگ زادگان بلژیک به نام واندر بورس جمع می شدند و به معاملات خود می پرداختند و پس از مدتی با رونق این معاملات، رفته رفته این مکان ها گسترش پیدا کرد و این بازار جهانی شد. از آن به بعد مراکزی که به صورت متمرکز به داد و ستد می پرداختند به نام بورس شناخته شدند.
از آنجا که این مکان ها به تازگی شناخته شده بودند، در ابتدا نظم و قانون خاصی بر اون ها حاکم نبود ولی رفته رفته با فراگیر شدن معاملات بین مالکان و کارخانه داران، دیگر صنف ها نیز به این بازار وارد شدند و از جمله ی آن ها می توان به تجار، کسبه و دلالان اشاره کرد.
مطمئنا تا الان از خودتون پرسیدید که اون ها در چندین قرن پیش در بورس، چه چیزی معامله می کردند؟!
فرض کنید که شما یک تاجر هستید و قصد انجام یک معامله ی پر سود را دارید ولی ریسک این معامله بالاست و یکی از بهترین راهکارهایی که به نظر شما خواهد رسید شراکت می باشد. شما با این کار ریسک معامله را کاهش می دهید و صد البته سودتان را نیز همینطور ولی در مقابل این کار، معامله ای با ریسک کم انجام می دهید و علاوه بر آن تامین مالی معامله با وجود چند شریک برای شما آسان تر خواهد بود. به همین دلیل تجار آن زمان با استفاده از این راهکار مشکلات خودشان را حل کردند، حتی می توان گفت از آن زمان به بعد آرام آرام شرکت های سهامی به وجود آمدند چرا که در این شرکت ها، هر کس به نسبت سهمی که داشت از سود و زیان کسب و کار برخوردار میشد.
حالا به معرفی چند نمونه از اولین های بورس می پردازیم:
اولین شرکت سهامی:
اولين شركت سهامي با نام “ماسكُوِی” [۳]در سال ۱۵۵۳ ميلادي، با مشاركت عدهاي از تجار در روسيـه ايجـاد شد. اگر بخواهیم از اولین شرکت های ایرانی که در حال حاضر هم فعالیت می کنند، نام ببریم، اسامی شرکت هایی مثل پتروشیمی آبادان و ایران خودرو و غیره برایمان آشناست.
به این ترتیب گسترش مبادلات تجاری در دنیا موجب شد که نیاز به سرمایه ها و شرکا، بیشتر از قبل احساس شود و همین مسئله سرمایه گذاران و دولتی ها را به فکر انداخت که بتوانند راهی برای آشنایی سرمایه داران با متقاضیان سرمایه بیابند و کسب و کار را رونق ببخشند. به این ترتیب به تامین مالی شرکت ها جان تازه ای بدهند. نتیجه ی این عمل این شد که هم اکنون شاهد آن هستیم و مراکز بورس در جای جای این دنیای پهناور شکل گرفته اند و سرمایه داران را به متقاضیان سرمایه معرفی می کنند.
اولین بورس اوراق بهادار:
اولين بورس اوراق بهادار جهان در اوايل قرن هفدهم ميلادي در شهر “آمستردام” هلند تشكيل شد و كمپاني هند شرقي، اولين شركتي بود كه سهام خود را در آن عرضه كرد.
دومین بورس اوراق بهادار:
می دونیدبورس لندن به چه صورت شکل گرفت؟
فعاليتهاي مرتبط با بورس در شهر لندن از اوايل قرن هجدهم ميلادي و در قهوهخانهها شروع شد. اين فعاليتها در سال ۱۷۷۳ ميلادي و با خريد ساختمان مستقل توسط معاملهگران وارد فصل جديدي شد. در نهايت در سوم مارس سال ۱۸۰۱ ميلادي، بورس لندن فعاليت رسمي خود را آغاز كرد.
سومین بورس اوراق بهادار:
تا به حال اسم وال استریت به گوشتان خورده است؟
میدانید این کلمه از کجا آمده است؟
این بورس هم مانند دو بورس قبل تاریخچه ی جالبی دارد.
در ۱۷ مي ۱۷۹۲، ۲۴ كارگزار بازار سهام در خيابان وال استريت نيويورك و زير درخت چناري دور هم جمع شدند و توافقنامهاي را امضا كردند كه به توافقنامه «درخت چنار» مشهور شد. آنها در ۸ مارس ۱۸۱۷ با تنظيم اساسنامه شروع به كار بورس نيويورك را رسميت بخشيدند.
آیا در آن زمان میشد تصور کرد که این بازار بدین شکل گسترده شود؟
ایده ای که شکل گرفت و هم اکنون همانند درختی پهناور است که میلیون ها انسان از سرتاسر گیتی را به خود مشغول کرده است و روز به روز به شاخههای این درخت افزوده میشود، این درخت بزرگ برای همهی ما جای دارد و مهم این است که ما بتوانیم جای مناسب خود در این درخت بیابیم که حقیقتا تلاش شما را میطلبد.
خوب حال از این مباحث که بگذریم میرسیم به کشور عزیزمان که هدف اولیه ی ما فعالیت در این بازار میباشد.
یاد آوری
بورس مکانی برای آشنایی سرمایه گذاران با متقاضیان سرمایه است.
بورس در ایران چگونه به وجود آمد؟
در سال ۱۳۱۵ شمسی دو کارشناس هلندی و بلژیکی، فقط به منظور بررسی امکانات قانونی تشکیل سازمان بورس در ایران به وطنمان سفر کردند. اما سال ها اتاق صنایع و معادن، بانک مرکزی و وزارت بازرگانی به مطالعه راجع به آن پرداختند و در سال ۱۳۴۱ با تشکیل کمیسیونی موضوع تاسیس بورس اوراق بهادار به صورت جدی دنبال شد و در سال ۱۳۴۵ قانون و مقررات تشکیل بورس اوراق بهادار تهران تهیه و به مجلس ارائه و تصویب گردید.
به طور کلی از اهداف اولیه ی تاسیس بورس در ایران میتوان از موارد زیر نام برد:
بورس اوراق بهادار در فرایند توسعه اقتصاد کشور، در رهایی از وابستگی به درآمدهای نفتی از اهمیت زیادی برخوردار است. در واقع نقش بورس در گردآوری نقدینگی راکد یا غیر مولد و هدایت پس اندازهای سرگردان به سوی مصارف سرمایه گذاری، تشکیل سرمایه ثابت و تامین منابع مالی، سرمایه گذاری های مولد، جلب مشارکت های مردمی در راه عمران ملی، گسترش مالکیت مردمی، جلوگیری از فرار سرمایه، جذب سرمایه های خارجی، کاستن از فشار کسری بودجه و کمک به رشد اقتصادی انکارناپذیر است .
دوستان این سرگذشتی کوتاه از این بازار سخاوتمند و بزرگ بود که به محضرتان ارائه شد و حال تصاویری را ازین مراکز بزرگ و معتبر مشاهده خواهید کرد.
بورس اوراق بهادار نیویورک
خیابانی که رویای بسیاری از بورسبازان به شمار میآید
خوب حالا ازین موارد که بگذریم میرسیم به بخش اصلی کارمون:
امیدوارم که از مشاهده ی عکسها لذت برده باشید.
به زودی این بازارها سخاوت خودشون رو به علاقه مندان این حوزه نشان خواهند داد.
هر سوالی به ذهنتون خطور کرد همون لحظه بپرسید.
منتظرتونیم
شاد باشید.
آموزش بورس
آموزش سرمایه گذاری در بورس