برنامه تعمیرات اساسی پتروشیمی ها در سال ۹۸

شرکت های پتروشیمی در دوره های مشخص اقدام به تعمیرات اساسی دستگاه ها و ماشین آلات پتروشیمی می نمایند و اصطلاحا به این کار اورهال دستگاه ها یا تعمیرات اساسی گفته می شود.

در جدول زیر برنامه اورهال شرکت های صنعت پتروشیمی آورده شده است:

تعمیرات اساسی پتروشیمی سال 98
اورهال پتروشیمی سال ۹۸
اورهال سال 98 پتروشیمی پردیس
برنامه ریزی تعمیرات اساسی پتروشیمی سال ۹۸
تعمیرات اساسی پتروشیمی ایران در سال ۱۳۹۸

در تصاویر بالا برنامه ی تعمیرات اساسی شرکت های پتروشیمی داخلی اعم از اورهال پردیس، اورهال زاگرس،اورهال پتروشیمی شیراز و غیره می باشد.

برای دریافت فایل برنامه ی اورهال شرکت های پتروشیمی در سال ۱۳۹۸ بر روی لینک زیر کلیک کنید:

وارانت چیست و مثال وارانت

وارانت (به انگلیسی Warrant) یکی از ابزارهای با سابقه در بازارهای مالی بین المللی می باشد و اخیرا برنامه ریزی هایی برای ورود این ابزار مالی به بورس تهران نیز صورت گرفته است . از جمله کارکردهای این ابزار می توان به پوشش ریسک سرمایه گذاران در سرمایه گذاری ها و یا استفاده از اهرم برای کسب سود در بازار بورس اشاره کرد. همچنین با راه اندازی ابزار وارانت شاخص بورس بدین ترتیب فعالان بازار با خرید وارانت شاخص بورس می توانند بخشی از ریسک پورتفوی سهام خود را پوشش بدهند

وارانت و پوشش ریسک

ابزار وارانت

ابزار وارانت شبیه ترین ابزار به اوراق اختیار خرید می باشد با این تفاوت که اوراق اختیار خرید در بازار ابزارهای مشتقه مورد معامله قرار می گیرند و ابزار وارانت در بازار سهام در اختیار سرمایه گذاران خواهد بود. با استفاده از این ابزار سرمایه گذاران تعهدی برای خرید سهام شرکت ندارند و تنها حق دارند که سهام شرکت را در قیمتی که در برگه ی وارانت مشخص شده، خریداری کنند یا خیر. اما شرکت متعهد است تا سهام را در زمان اعمال وارانت، با قیمتی که از قبل در برگه ی وارانت مشخص است به سرمایه گذار بفروشد.

به واقع وارانت، حق خرید سهام شرکت به تعداد مشخص در قیمت از پیش تعیین شده و در ظرف مدت مشخص و با نسبت تبدیل از پیش مشخص شده است که از سمت شرکت به سرمایه گذاران فروخته می شود.

مشخصات وارانت

 ویژگی های وارانت به شرح زیر است:

تاریخ انقضای وارانت: آخرین تاریخی است که سرمایه گذار می تواند حق خرید سهام شرکت را اعمال کند و با پرداخت قیمت سهام شرکت، سهام را خریداری کند. برخی از انواع وارانت بنا بر تصمیمات ناشر (شرکت) تاریخ انقضا ندارند.

تبدیل وارانت به سهم: مالک وارانت می تواند حق خود را اعمال کند و تصمیم بگیرد تسویه به صورت نقدی یا به صورت فیزیکی از سمت شرکت انجام شود.

قیمت اعمال وارانت: برگه ی وارانت به واقع اختیار خرید سهام یک شرکت از سوی سرمایه گذار به قیمت مشخص است. این قیمت از قبل توسط شرکت اعمال می شود و یکی از آیتم های تاثیرگذار بر قیمت گذاری وارانت می باشد. برای مثال اگر شرکتی قیمت اعمال را هر سهم ۱۰۰ تومان در نظر بگیرد، در زمان اعمال وارانت توسط سرمایه گذار، موظف به فروش سهام به قیمت ۱۰۰ تومان به سرمایه گذار است.

نسبت تبدیل وارانت: شرکت می تواند مشخص کند که به ازای خرید هر تعداد وارانت چه تعداد سهام به دارنده ی وارانت قابلیت واگذاری دارد. برای مثال در صورتی که شرکتی نسبت تبدیل وارانت را یک به چهار یا ۲۵ درصد اعلام کند. سرمایه گذار به ازای هر ۴ وارانت حق خرید یک سهم را در اختیار دارد. یا برای مثال اگر نسبت تبدیل وارانت یک به پنج یا ۲۰ درصد باشد، سرمایه گذار به ازای خرید هر ۵ وارانت، اختیار خرید یک سهم را دارد.

برای مثال شرکت داروسازی الحاوی از طریق شرکت زیرمجموعه ی خود، مالک ۲۰ درصد از سهام خود می باشد. این شرکت می تواند هر برگه ی وارانت را با مشخصات زیر به سرمایه گذاران به فروش برساند.

قیمت حق اعمال وارانت: ۵۰۰ تومان

تاریخ انقضای وارانت: ۲۹ اسفند ماه ۱۳۹۸

هر ۱ برگه ی وارانت قابل تبدیل به ۵ سهم از شرکت

شرکت الحاوی می تواند برگه ی وارانت را با مشخصات بالا به فروش برساند و در صورتی که قیمت سهام شرکت در اسفند ماه ۹۸ بالاتر از ۵۰۰ تومان به ازای هر سهم باشد، این جذابیت برای سرمایه گذار وجود دارد تا حق خرید خود را اعمال کرده و سهام شرکت را به قیمت ۵۰۰ تومان از شرکت خریداری کند. به همین ترتیب در صورت افت قیمت سهام الحاوی به قیمت کمتر از ۵۰۰ تومان، سرمایه گذاران جذابیتی برای اعمال حق خرید سهام ندارند و وارانت نیز با پایان مدت منقضی خواهد شد.

وارانت مانند اختیار خرید آمریکایی در هر زمانی قبل از سررسید (انقضا) قابلیت اعمال را دارد مگر اینکه در زمان انتشار شرکت قوانین محدود کننده برای آن اعمال نماید.

سرمایه گذار تنها قیمت حق خرید سهم یا اصطلاحا وارانت را می پردازد و در زمان اعمال، قیمت هر سهم شرکت که در برگه ی وارانت ذکر شده از سرمایه گذار دریافت می شود.

یک ابزار مهم هوش مالی

اوراق اختیار فروش تبعی چیست و چگونه می توان با خرید این اوراق سود به دست آورد؟

وارانت تمام ویژگی های یک سهم را به جز حق رای در مجامع، تقسیم سود، افزایش سرمایه، انتخاب هیئت مدیره و مدیریت شرکت را دارد و نوسانات قیمت آن نیز مانند روند قیمتی سهام شرکت خواهد بود.

در وارانت ریسک شما تنها به میزان سرمایه ای است که برای خرید وارانت پرداخت می کنید (قیمت وارانت + هزینه ی معامله) و ریسک دیگری بر دوش سرمایه گذار نیست.

وارانت بر پایه ی سهام خزانه ی شرکت ها منتشر می شود و توسط خود شرکت منتشر می شود.

تفاوت وارانت و اختیار خرید:

اختیار خرید به واقع قراردادی استاندارد است که توسط نهاد ناظر شاخصه های آن تعیین می شود ولی در ابزار وارانت استاندارها متفاوت است و ناشر اختیارات بیشتری در تعیین مشخصات وارانت دارد. حتی شرکت می تواند برای وارانت قیمت متغیر بگذارد و در وارانت های نامحدود یا با طول عمر بالا می تواند در دوره های مختلف قیمت اعمال را با اطلاع رسانی تغییر دهد.

اختیار خرید توسط هر سهامداری قابل واگذاری است (در ایران عموما سهامدار عمده اجازه ی واگذاری اختیار معامله را دارد) ولی در ابزار وارانت، تنها شرکت اجازه ی انتشار وارانت را در اختیار دارد.

در ابزار اختیار خرید، نیاز به وجه تضمین برای اطمینان از تعهدات فروشنده ی اوراق وجود دارد اما در وارانت به علت اینکه مسئولیت و تعهدات بر عهده ی شرکتی است که سهامش منتشر شده نیاز به وجه تضمین ندارد.

وارانت طول عمر بیشتری نسبت به اختیار خرید دارد و بعضا عمر آن به بیشتر از ۵ سال می رسد و البته برخی از وارانت های منتشره می تواند با عمر نامجدود باشد.

از آنجا که وارانت از سوی شرکت منتشر می شود لذا تعداد آن محدود است ولی در اختیار خرید به دلیل این که سهامداران اجازه ی معامله ی اختیار را دارند و محدودیتی از این لحاظ وجود ندارد. همچنین با اعمال وارانت ها از سوی سرمایه گذاران به واقع حجم وارانت قابل معامله در بازار کاهش می یابد و البته به دلیل اعمال آن و انتقال سهام از سهام خزانه به سهامدار، سهام قابل معامله ی شرکت در بازار افزایش می یابد.

شباهت وارانت و اختیار خرید:

وارانت نیز مانند اختیار خرید، حق خرید یک دارایی را در آینده اما با قیمت معین و از پیش تعیین شده به سرمایه گذار واگذار می کند.

سرمایه گذاران اوراق وارانت را نیز مانند اختیار خرید می توانند به کرات معامله کرده و خرید و فروش کنند و از نوسانات بازار با اهرم بالاتری برخوردار شوند و به دلیل هم راستا بودن نوسانات سهم و وارانت و اهرم این اوراق، این نوسانات تاثیر بیشتری بر روی سرمایه گذاری نسبت به خرید سهام شرکت دارد. البته شرکت ها می توانند به جای پرداخت سود سهام، به سرمایه گذاران وارانت واگذار کنند که موجب جلوگیری از خروج وجه نقد از شرکت خواهد شد.

از طرفی در ابزار وارانت نیز مانند اوراق اختیار خرید تا قبل از اعمال و تبدیل به سهم، سرمایه گذاران قابلیت کنترل شرکت، دریافت سود، حق رای، هیئت مدیره و غیره را ندارند.

افزایش سودآوری با این مقاله

صندوق سرمایه گذاری مشترک چیست و چگونه بهترین صندوق سرمایه گذاری مشترک را انتخاب کنیم.

عوامل موثر بر قیمت وارانت

قیمت دارایی پایه (سهم) با قیمت وارانت سهم رابطه مستقیم دارد.

قیمت اعمال با قیمت وارانت سهم رابطه مستقیم دارد.

نوسان پذیری با قیمت وارانت سهم رابطه مستقیم دارد.

نرخ بهره در بازار با قیمت وارانت سهم رابطه مستقیم دارد.

سود تقسیمی با قیمت وارانت سهم رابطه معکوس دارد.

فرمول قیمت گذاری وارانت

"فرمول

در اینجا M قیمت سهام شرکت در بازار است.

X قیمت توافق شده ی وارانت که از قبل مشخص شده و وارانت بر مبنای آن منتشر می شود.

N همان نرخ تبدیل وارانت است یعنی تعداد سهامی که با اعمال یک وارانت می توانید خریداری کنید.

مثال وارانت

حال اگر بخواهیم مثال بالا را برای شرکت داروسازی الحاوی محاسبه و قیمت گذاری کنیم به شرح زیر است (با فرض اینکه قیمت در حال حاضر ۶۰۰ تومان است:

قیمت هر سهم شرکت ۶۰۰ تومان =M

قیمت اعمال وارانت برای هر سهم ۵۰۰ تومان =x

نرخ تبدیل هر برگه ی وارانت به سهام شرکت ۵ است یعنی با خرید هر یک وارانت شما حق خرید ۵ سهم از شرکت را خریداری می کنید پس N=5

وارانت

مثال وارانت

با این تفاسیر قیمت هر برگه ی وارانت شرکت داروسازی الحاوی ۵۰۰ تومان خواهد بود و از آنجا که شما با هر وارانت، حق خرید ۵ سهم شرکت را دارید عملا با یک وارانت ۵۰۰ تومانی از نوسانات ۵ سهم شرکت که در مجموع ۳،۰۰۰ تومان می باشد بهره مند می شوید و این حاکی از اهرم بالای این ابزار است.

صندوق سرمایه گذاری مشترک چیست

بهترین صندوق ایران
صندوق درآمد ثابت

صندوق سرمایه گذاری مشترک

صندوق سرمایه گذاری مشترک یکی از بهترین ابزارهای سرمایه گذاری در سراسر جهان به شمار می آید. این صندوق ها با جمع آوری منابع پولی افراد عادی و شرکت های مختلف تحت یک ساز و کار قانونی و با نظارت دقیق دولتی اقدام به سرمایه گذاری وجوه جمع آوری شده می نمایند.

فرض کنید امروز به یکی از شعب بانکی مراجعه و قصد سپرده گذاری وجوه خودتان (فرض کنید یک میلیارد تومان) را دارید. قدرت چانه زنی شما در کسب بیشترین نرخ سود از بانک چه خواهد بود؟

آیا اگر شما با ده نفر از دوستانتان به شعبه بانک مراجعه کنید که از قضا آن ها هم سرمایه ای مانند شما داشته باشد، آیا قدرت چانه زنی شما در کسب سود افزایش پیدا نخواهد کرد؟ این مسئله حتی در خریدهای روزمره هم اتفاق می افتد، محصولی که با تعداد کمتر می خرید همیشه قیمت بالاتری نسبت به عمده دارد.

حال به فضای بازارهای مالی اعم از بازار بورس، بازار طلا، بازار زعفران و غیره برگردیم و فرض بر این باشد که شما تشخیص داده اید که یکی از این بازارها، می تواند سودآوری خوبی در کوتاه مدت یا بلندمدت داشته باشد، آیا بدون اطلاعات کافی ورود شما به این بازارها، سودآور خواهد بود؟

در بازاری که صدها تحلیلگر ریز به ریز جزئیات اتفاقات را بررسی می کنند و حتی به اخباری که بسیاری از مردم عادی نمی دانند، دسترسی ندارند، کسب سود کار راحتی نخواهد بود و به عنوان یک مشاور سرمایه گذاری به جد و بر مبنای تجربه عرض می کنم که ۹۵% فعالین بازار سرمایه در این بازار سرمایه ی خود را از دست می دهند.

پس با این حال بهترین روش سرمایه گذاری در این بازارها چه خواهد بود؟

راه حل اول: از یکی از آشنایان که در بازار بورس فعالیت می کند بخواهیم با پول ما هم سرمایه گذاری کند.

راه حل دوم: به یکی از صندوق های سرمایه گذاری مشترک تحت نظارت سازمان بورس برای سرمایه گذاری مراجعه کنیم.

مشخصا راه حل دوم ریسک بسیار کمتری دارد و از طرفی فرآیند دریافت وجوه و افزایش و کاهش سرمایه به راحتی صورت می گیرد و تمامی مبادلات توسط سازمان بورس تحت نظر قرار دارد.

با سرمایه گذاری در این صندوق ها شما می توانید ریسک خود را هم مدیریت کنید، چرا که شما می توانید بر مبنای انتظاراتی که از بازار دارید در صندوق سرمایه گذاری طلا سرمایه گذاری کند یا بر روی صندوق سرمایه گذاری مشترک سهام یا برروی صندوق سرمایه گذاری مشترک مختلط (سهام و بانک) و یا صندوق های سرمایه گذاری مشترک با درآمد ثابت که این صندوق ها عموما منابع خود را در بانک ها و اوراق دولتی سپرده می کنند.

در سال ۱۳۹۸۰ از هر ۱۶ خانواده آمریکایی، یک خانواده در صندوق های سرمیه گذاری مشترک سرمایه گذاری کرده است و در سال ۲۰۰۶ این آمار به یک خانواده از سه خانواده رسیده است و امروز در سال ۲۰۱۸ از هر سه شهروند آمریکایی، یک نفر در صندوق های سرمایه گذاری مشترک، سرمایه گذاری کرده است.

تخصصی شدن علوم مالی و نوسانات زیاد بازار در کنار نیاز به تجربه برای کسب سود در بازارهای مالی، منجر به افزایش اقبال سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری مشترک شده است.به ننحوی که امروزه تعداد صندوق های سرمایه گذاری مشترک به بیش از صدها هزار عدد و با منابعی ده ها هزار میلیارد دلاری رسیده است.

در ایران نیز فرهنگ سرمایه گذاری بر روی صندوق های سرمایه گذاری مشترک روز به روز همه گیر تر می شود و فضای مالی کشور از سال ۱۳۸۷ که صندوق های سرمایه گذاری مشترک پای به عرصه ی خدمات مالی نهادند، روز به روز پیشرفت داشته اند و همین مسئله تیم هوش مالی را بر آن داشت تا با ارائه ی این مقاله شما را در پیدا کردن بهترین گزینه ی سرمایه گذاری راهنمایی کنیم.

اگر شما زمان و اطلاعات کافی از سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذاری در طلا، سرمایه گذاری در مسکن، سرمایه گذاری در زعفران ندارید. یکی از بهترین گزینه های سرمایه گذاری، خرید یونیت های (واحدهای) صندوق های سرمایه گذاری مشترک است.

صندوق سرمایه گذاری مشترک چیست؟

 صندوق های سرمایه گذاری مشترک، یکی از ابزارهای سرمایه گذاری جمعی به شمار می آیند که سرمایه گذاران حرفه ای منابع خود را روی هم گذاشته و با ایجاد یک صندوق مشترک، وجوه را در آن سپرده گذاری کرده و تحلیلگران حرفه ای و فعالان حرفه ای بازار با آن منابع اقدام به سرمایه گذاری در بازارهای مالی می پردازند.

هر سرمایه گذار به میزان پولی که در این صندوق سرمایه گذاری کرده است، از سود و زیان این سرمایه گذاری های آن صندوق منتفع می شود. در صورتی که صندوق در معاملات سهام، طلا، زعفران، سپرده های بانکی سود داشته باشد همه ی سرمایه گذاران منتفع می شوند و اگر هم زیان کند همه ی سرمایه گذاران متضرر می شوند.

نکته ی مهم در مورد صندوق سرمایه گذاری مشترک اینجاست که به دلیل اینکه منابع مالی این صندوق ها از جمع آوری پول های چندین سرمایه گذار حاصل می شود، ارقام بالایی برای سرمایه گذاری در اختیار صندوق است و صندوق با سرمایه گذاری در صنایع و شرکت های مختلف و تشکیل یک پورتفوی سرمایه گذاری، ریسک مشتریان (سرمایه گذاران) را کاهش می دهد.

با یان تفاسیر حجم بزرگ صندوق های سرمایه گذاری مشترک، ریسک سرمایه گذار را کاهش می دهد و از طرفی دارایی های مردم در این صندوق توسط حرفه ای ترین تحلیلگران هر شرکت مدیریت می شود و اقدام به سرمایه گذاری در بازار می نمایند.

در کشور ما نیز شرکت های تامین سرمایه، کارگزاری های بورس و شرکت های مشاوره سرمایه گذاری با مجوز از سازمان بورس، شرکت های سبدگردان، بنا بر قانون تنها نهادهایی هستند که مجوز راه اندازی صندوق سرمایه گذاری مشترک را دارند و فعالیت های آن ها کاملا دقیق توسط سازمان بورس رصد می شود و ریسک از دست دادن پول(کلاهبرداری و غیره) نزدیک به صفر است.

نکته ی مهم در خصوص این قابلیت نقدشوندگی صندوق سرمایه گذاری مشترک است و سرمایه گذاران به راحتی هر زمان که بخواهند می توانند پول خود را دریافت کنند.

اما آیا همه ی این صندوق ها برای خرید مناسب هستند و احتمال زیان آن ها هم هست؟ برای پاسخ به این سوال مقاله را تا انتها به دقت بخوانید.

 انواع صندوق های سرمایه گذاری مشترک

 در حال حاضر چندین نوع صندوق سرمایه گذاری مشترک وجود دارد و صندوق ها با توجه به موضوع فعالیت شان به چند دسته تقسیم می شوند.

صندوق سرمایه گذاری مشترک در سهام

همان طور که از نام صندوق سرمایه گذار مترک سهام بر می آید. این صندوق منابع ناشی از سرمایه گذاران را در بازار سهام سرمایه گذاری می کند و از این رو بالا و پایین آمدن بازار سهام، بر کسب سود یا زیان شما تاثیر مستقیم خواهد داشت. در صندوق سرمایه گذاری در سهام حداقل ۷۰% از منابع صندوق، صرف خرید و فروش سهام و مابقی آن نیز در سپرده ها و اوراق خزانه و غیره سرمایه گذاری می شود.

در زمان صدور یا ابطال واحدهای صندوق سرمایه گذاری مشترک در سهام، خالص ارزش دارایی های صندوق (NAV) مبنای خرید و فروش اوراق قرار می گیرد و سرمایه گذاران واحدهای صندوق سرمایه گذاری مشترک سهامی را بر آن مبنا می خرند یا به فروش می سپارند.

این صندوق ها به صورت دوره ای (ماهانه، فصلی و غیره) هیچ سودی پرداخت نمی کند و سود سرمایه گذاران تنها از بالا و پایین رفتن ارزش سهام زیرمجموعه شرکت محاسبه می شود که در این جا به اختصار ان ای وی یا خالص ارزش دارایی های صندوق سرمایه گذاری مشترک سهامی نامیده می شود.

صندوق سرمایه گذاری مشترک سهامی نسبت به سایر صندوق ها اندکی ریسک بیشتری دارد و سرمایه گذار عموما به منطور استفاده از نوسانات بازار سهام صندوق مشترک سهامی، سرمایه گذاری می کند.

صندوق سرمایه گذاری مشترک با درآمد ثابت

این صندوق ها عمده ی وجوه سرمایه گذاران را در بانک ها سپرده می کنند و به دلیل حجم قابل توجه سرمایه، این صندوق های سرمایه گذاری مشترک قدرت چانه زنی مناسبی برای دریافت سودهای بالاتر دارند. بخشی از سرمایه ی این صندوق ها نیز به خرید اوراق خزانه ی دولتی اختصاص می یابد که این اوراق نیز سودی به اندازه یا مقداری بیشتر از بانک به خریداران اوراق می دهد و در پایان ۵ درصد از منابع صندوق سرمایه گذاری مشترک با درآمد ثابت صرف سرمایه گذاری در بازار سهام و خرید و فروش سهم می شود.

با توجه به این توضیحات، سرمایه گذاران در صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت ریسک بسیار کمی را متحمل می شوند و اندکی هم از نوسانات بازار بورس تاثیر می پذیرند. به واقع سرمایه گذاری در این صندوق ها از نظر میزان ریسک، فرق چندانی با سپرده گذاری در بانک ندارد ولی عموما بانک مرکزی، نرخ سود پرداختی بانک را کنترل می کند ولی صندوق های سرمایه گذاری مشترک با توجه به درآمدی که کسب کردند، سود پرداخت می کنند که عموما بالاتر از سپرده بانکی است.

لازم به ذکر است که صندوق سرمایه گذاری مشترک با درآمد ثابت تنها صندوق سرمایه گذاری مشترک است که به سرمایه گذاران به صورت ماهیانه (مانند سپرده بانکی) سود پرداخت می کند.

توصیه می کنیم قبل از خرید صندوق درآمد ثابت به سایت صندوق مربوطه رفته و امیدنامه ی آن را مطالعه نمایید.

علاوه بر صندوق با درآمد ثابت، صندوق دیگری نیز وجوه دارد که تنها در اوراق با درآمد ثابت (سپرده بانکی، اسناد خزانه، اوراق مشارکت و غیره) سرمایه گذاری می کند و هیچ معامله ی سهامی انجام نمی دهد. این صندوق ها به تبع همین موارد ریسک بسیار کمی دارند و صرفا سودی معادل یا مقداری بیشتر از بانک ها به سرمایه گذاران پرداخت می کنند.

صندوق سرمایه گذاری مشترک مختلط

در این صندوق ها حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۶۰ درصد از دارایی های صندوق در بازار سهام به خرید و فروش سهام اختصاص می یابد. از این رو ریسک سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری مشترک مختلط کمتر از صندوق سرمایه گذاری سهام و بیشتر از صندوق درآمد ثابت است.

ریسک صندوق سرمایه گذاری مشترک
درجه ریسک صندوق های سرمایه گذاری مشترک

نکته ی مهم: در خرید صندوق های سرمایه گذاری مشترک هیچ محدودیتی وجود ندارد مگر صندوق های خاص مانند صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر که در صفحات ابتدایی امیدنامه صندوق به آن اشاره شده است.

صندوق های سرمایه گذاری کالایی

دسته ی دیگر از صندوق ها، صندوق های کالایی هستند و در حال حاضر در بازار چندین صندوق سرمایه گذاری مشترک کالایی فعالیت می کنند که تمامی آن ها در طلا سرمایه گذاری می کنند.

اگر فکر می کنید قیمت طلا بالا خواهد رفت و دید مثبتی به بازار طلا دارید و از طرفی نمی خواهید ریسک های امنیتی خرید و نگهداری طلا را بپذیرید. خرید صندوق های کالایی طلا که از نمونه های آن می توان به صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس، صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای مفید و صندوق سکه طلای کیان اشاره کرد.

این صندوق ها تمام منابع خود را به خرید و فروش گواهی سپرده کالایی سکه، اوراق مشتقه مبتنی بر سکه اختصاص می دهند و شما با سرمایه گذاری در این صندوق هایی که بازدهی بهتری داشته اند می توانید از سود معاملات سکه طلا بهره مند شوید.

صندوق سرمایه گذاری جسورانه

اگر قصد سرمایه گذاری در استارت آپ ها و پروژه های نوآورانه را دارید و برای این کار تخصص مناسب در تشخیص سرمایه گذاری در استارت آپ و پروژه های با بازده بالا را در اختیار ندارید، این صندوق ها راه حل مناسبی برای سرمایه گذاری در استارت آپ ها می باشد.

لازم به ذکر است که سرمایه گذاری در این صندوق ها از ریسک بالایی برخوردار است و به دلیل ماهیت سرمایه گذاری های صندوق امکان کسب سود قابل توجه یا زیان قابل توجه مورد انتظار است.

صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست

 در صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت، عمده ی منابع صندوق در دارایی های با ریسک بسیار پایین نظیر سپرده های بانکی، اوراق مشارکت، اسناد خزانه و غیره سپرده گذاری می شود. این صندوق ها مانند سپرده ی بانکی در دوره های مشخص سود پرداخت می کنند و سود آن ها عموما اندکی بالاتر از سود بانکی است.

در حال حاضر که بانک ها با نرخ ۲۰% سپرده گیری می کنند، صندوق های درآمد ثابت با نرخ ۲۱% به سپرده های سرمایه گذاری سود پرداخت می کنند.

صندوق های درآمد ثابت به دو دسته تقسیم می شوند:

·         صندوق سرمایه گذاری تنها در اوراق درآمد ثابت

·         صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت

همانطور که از اسم این صندوق ها بر می آید، صندوق سرمایه گذاری تنها در اوراق درآمد ثابت، کل منابع خود را صرف سرمایه گذاری در دارایی های با درآمد ثابت نظیر سپرده بانکی، اوراق مشارکت، اسناد خزانه و غیره سرمایه گذاری می کند.

صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت که مورد نظر بسیاری از مشاوران سرمایه گذاری است، ۵ تا ۱۰ درصد از منابع خود را در بازار سرمایه به خرید و فروش سهام اختصاص می دهد و مابقی را در سپرده بانکی و اوراق مشارکت و اسناد خزانه و غیره سرمایه گذاری می کند.

برای اطلاع از جزئیات سرمایه گذاری های صندوق به امیدنامه ی صندوق مراجعه کنید یا با ما تماس بگیرید.

 مقایسه صندوق های سرمایه گذاری

برای مقایسه ی صندوق های سرمایه گذاری قبل از هر چیز به سایز صندوق (میزان منابع صندوق) باید توجه داشت ولی مهم ترین موضوع آن است که صندوق مربوطه چه بازدهی در گذشته داشته است و اگر عملکرد صندوق در گذشته خوب نبود، دیگر دلیلی برای سرمایه گذاری در آن صندوق نیست و به سراغ ده ها صندوق دیگر می رویم.

قبل از هر چیز باید با توجه به درجه ی ریسک پذیری تان اقدام به مقایسه کنید و برای مثال اگر ریسک بالایی را می پذیرید صندوق های طلا را با هم و صندوق های سهام را با خودشان مقایسه کنید و در خصوص صندوق مختلط و صندوق درآمد ثابت هم همین طور!

از آنجا که بهترین راه مقایسه ی صندوق ها، مقایسه ی بازدهی آن هاست، برای بررسی سود صندوق سرمایه گذاری مشترک (انواع آن) به سایت مرکز مالی ایران به آدرس www.fipiran.com مراجعه نمایید.

همچنین در خرید صندوق توجه داشته باشید که صندوق مد نظر شما ضامن بازپرداخت و ضامن سودآوری دارد یا خیر!

بهترین صندوق سرمایه گذاری بانک

 در بین صندوق های سرمایه گذاری بانک، توصیه می کنیم صندوق هایی را انتخاب کنید که بانک مربوطه شرایط مالی و بنیادی مناسبی دارد. در حال حاضر بانک های آینده، سرمایه، دی، گردشگری و بانک هایی از این دست شرایط مناسبی ندارند و به همین تبع توصیه می کنیم با وجود این که خرید واحدهای صندوق های سرمایه گذاری مشترک ریسک بسیار کمی دارد، اما به این مورد هم توجه داشته باشید.

نکته ی مهم بعدی توجه به ضامن نقدشوندگی صندوق است و صندوق هایی که ضامن دارند، صندوق های کم ریسک تری می باشند. شما می توانید با بررسی امیدنامه ی صندوق از ضمانت آن با خبر شوید و صندوق ها موظف هستند این مسئله را در امیدنامه منتشر کنند. برای مثال

شما در بخش “ارکان صندوق” در امیدنامه می توانید از ضمانت یا عدم ضمانت نقدشوندگی و پرداخت سود اوراق سرمایه گذاری درآمد ثابت بانک ها مطلع شوید.

رتبه بندی صندوق سرمایه گذاری

 برای رتبه بندی صندوق های سرمایه گذاری باید به عوامل زیر توجه داشته باشید:

بازدهی صندوق

در انتخاب صندوق سرمایه گذاری مشترک حتما بازدهی گذشته ی صندوق را بررسی داشته باشید. صندوق های با بازده بسیار بالا و بازده بسیار پایین گزینه های خوبی برای سرمایه گذاری نیستند و سعی کنید از بین ۳۰ صندوق ابتدایی لیست مقایسه ی صندوق ها، صندوق سرمایه گذاری را انتخاب کنید.

مرکز خدمات مالی ایران با آدرس فیپیران www.fipiran.com/ اطلاعات مناسبی در خصوص بازده صندوق ارائه می کند. به صورت کلی بازدهی شش ماهه ی صندوق می تواند دید مناسبی در خصوص صندوق به سرمایه گذاران ارائه نماید.

ضامن نقدشوندگی صندوق

ضامن نقدشوندگی صندوق، تضمین می کند که در زمان عدم وجود وجه نقد کافی در صندوق برای ابطال واحد سرمایه گذاری خود یا دریافت سودتان وجوه مورد نیاز را تامین کند و به سرمایه گذار پرداخت شود.

ضمانت جبران خسارت/ جبران سود ، ضامن سودآوری صندوق

 این ضمانت که عموما در صندوق های با درآمد ثابت ارائه می شود در زمانی کاربرد دارد که صندوق سرمایه گذاری مشترک پرداخت سودی را تضمین نماید و در صورتی که در سررسید، توان پرداخت سود تعهد شده را نداشته باشد، ضامن جبران سود، وظیفه ی پرداخت سود شما را به عهده دارد. در حال حاضر تقریبا تمامی صندوق های درآمد ثابت به جای تعهد پرداخت سود مشخص، پیش بینی سود پرداختی دارند و این ضمانت را از اوراق خود حذف کرده اند و شما هم حتما قبل از خرید از وجود یا عدم وجود این ضمانت با مشاهده ی امیدنامه ی صندوق، تماس با صندوق یا تماس با ما اطمینان حاصل کنید.

 برای اطمینان از سرمایه گذاری خود هر ماه حتما تغییرات امیدنامه ی صندوق را از سایت آن دنبال کنید.

معایب صندوق های سرمایه گذاری مشترک

یکی از معایب صندوق سرمایه گذاری مشتر، حضور مدیران غیر حرفه ای در آنجاست و این مدیران با انجام اقدامات دور از اخلاق حرفه ای در خرید شرکت های زیان ده و یا عدم توجه به اصول مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک اقدام به خرید و فروش با استفاده از منابع صندوق می نمایند. برای کنترل این ریسک با مراجعه به سایت مرکز مالی ایران و بررسی بازدهی صندوق مربوطه می توانید از این تفاق جلوگیری نمایید.

برخی از مدیران که ریسک پذیری مناسبی ندارند اقدام به متنوع سازی بیش از اندازه پورتفو می کنند و از این بازدهی این صندوق ها بسیار کم است و به همین دلیل قبل از خرید واحد صندوق سرمایه گذاری حتما بازدهی گذشته اش را بررسی نمایید.

نحوه محاسبه سود صندوق سرمایه گذاری مشترک

سرمایه گذاران در صندوق سرمایه گذاری مشترک نیز مانند خرید سهام، بازده دریافت می کنند و با توجه به میزان سرمایه ی خود از بازدهی آن صندوق مشترک، سود دریافت می کنند. به صورت کلی بازده سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری مشترک به شرح زیر است:

  • سود نقدی

در صندوق سرمایه گذاری مشترک هم مانند سهام، طی سال از محل سودهای دریافتی روی سهامی که خریداری کرده اند یا بهره ای که اوراق خزانه و قرضه گرفته اند به عنوان درصدی از خالص ارزش دارایی صندوق به سرمایه گذاران پرداخت می شود.

  • بازده قیمتی

صندوق ها با منابعی که سرمایه گذاران در اختیارشان می گذارند اقدام به خرید و فروش سهام می کنند و در صورتی که در این فرآیند سود کسب کنند خالص ارزش دارایی ها افزایش و در صورتی که زیان کنند خالص ارزش دارایی صندوق کاهش می یابد. از آنجا که مبنای قیمت صدور هر واحد سرمایه گذاری، خالص ارزش دارایی های صندوق است، شما به عنوان سرمایه گذاری از بالا و پایین رفتن خالص ارزش دارایی صندوق یا NAV سود کسب می کنید.

سود حاصل از سرمایه گذاری شما در صندوق به صورت زیر به دست می آید: (نحوه ی محاسبه ی این سود در تمامی انواع صندوق یکسان است) تغییر در خالص ارزش دارایی صندوق

نحوه ی خرید واحد صندوق سرمایه گذاری مشترک

شما برای خرید واحد صندوق سرمایه گذاری مشترک می توانید با مدیر آن صندوق تماس گرفته و در خصوص نحوه ی خرید صندوق اطلاعات کسب نمایید.

همچنین برخی از صندوق های سرمایه گذاری مشترک در بازار سرمایه قابل معامله هستند و شما با استفاده از پلتفرم آنلاین کارگزاری می توانید این صندوق های موسوم به ETF یا صندوق سرمایه گذاری مشترک قابل معامله را خریداری کنید و در صفحه ی مدیریت فناوری بورس تهران اطلاعات آن را مشاهده کنید. اگر قصد خرید این اوراق را دارید، ترجیحا سعی کنید اوراق مورد نظر بازارگردان داشته باشد.

همچنین برخی از صندوق های سرمایه گذاری مشترک در بازار سرمایه قابل معامله هستند و شما با استفاده از پلتفرم آنلاین کارگزاری می توانید این صندوق های موسوم به ETF یا صندوق سرمایه گذاری مشترک قابل معامله را خریداری کنید و در صفحه ی مدیریت فناوری بورس تهران اطلاعات آن را مشاهده کنید. اگر قصد خرید این اوراق را دارید، ترجیحا سعی کنید اوراق مورد نظر بازارگردان داشته باشد.

برای اطلاع از جزئیات هزینه های صندوق بهتر است به امیدنامه صندوق سرمایه گذاری مشترک مراجعه بفرمایید ولی به صورت کلی سهم هزینه های صندوق و کارمزد صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری رقم قابل توجهی نیست.

مرکز جامع آموزش هوش مالی به عنوان مرکزی غیر وابسته به صندوق های سرمایه گذاری، شما را در انتخاب بهترین سرمایه گذاری راهنمایی کند.

اندیکاتورهای مناسب بازار صعودی

تحلیل تکنیکال در بازار صعودی

تحلیل تکنیکال بازار صعودی

اندیکاتور تکنیکال در بازار صعودی

این سال ها که برای بخشی از معاملاتم از تحلیل تکنیکال استفاده می کنم و همواره سیستم معاملات خودم را به روزرسانی می کرده و می کنم. در این مقاله قصد دارم به یکی از مهم ترین اشکالاتم که امروز باعث موفقیت در تحلیل هایم شده را توضیح بدهم.

بررسی معاملات من نشان می داد که در روندهای صعودی سهام بسیاری از شرکت ها را با سود حدودا ۲۰ تا ۳۰ درصدی به فروش رسانده ام ولی سهم مربوطه بعد از فروش، بازدهی بیشتر از ۴۰ درصد داشته است و سعی در کنترل این مشکل داشتم و کلید حل مشکل را تغییر سیستم معاملات در روند صعودی بازار دیدم.

به نظر شما، اندیکاتورهایی که در بازار ساید از آن استفاده می کنید با اندیکاتورهای بازار صعودی یا نزولی می تواند یکی باشد؟

آیا در سیستم معاملات شما، تصمیم گیری در خصوص خرید یا فروش به روند بازار بی ارتباط است؟

با این تفاسیر به نظر شما:

کدام اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال برای بازارهای صعودی مناسب تر هستند؟

اندیکاتورهایی که به شناخت بازار صعودی کمک می کند شامل: میانگین متحرک (Moving Average)، اندیکاتور Advance-decline line، نمودار حجم، مناطق حمایت و مقاومت و اندیکاتورهای مومنتوم هستند. شاید امروز یکی یا چند اندیکاتوری که نام بردیم در سیستم معاملاتی شما قرار داشته باشد، اکنون وقت افزایش توجه به آن ها است.

در بازارهای صعودی یا اصطلاحا بازارهای گاوی (Bull market) قیمت ها عموما رو به بالا و روند قیمتی اکثر سهام شرکت ها رو به رشد می باشد و قیمت ها نیز عموما بالای خط میانگین متحرک ۵۰ روزه و ۱۰۰ روزه و ۲۰۰ روزه قرار دارند و میانگین متحرک های کوتاه مدت باید به طور مداوم بالاتر از متوسط میانگین متحرک بلندمدت باقی بمانند. بیشتر شدن اسپرد یا فاصله ی بین میانگین های متحرک حاکی از روند قوی بازار می باشد.

با رشد قیمت ها در بازارهای گاوی، باعث ایجاد سقف های جدید و مناطق حمایتی و مقاومتی جدید می شود که برخی ضعیف و برخی قوی هستند. با ادامه ی بازار مثبت، قیمت ها به سطوح مقاومتی می رسد و یک نشانه ی بازار گاوی این است که مناطق حمایتی در مجموع ثابت هستند و محدوده های مقاومت تغییر می کنند و حرکت صعودی در زمان کمتری نسبت به حرکات نزولی شکل می گیرد.

به صورت کلی برای بررسی بازارهای گاوی، تحلیلگران باید به دقت اندیکاتور Advance-decline line را زیر نظر بگیرند و واگرایی های این اندیکاتور اهمیت بسیاری در جهت آینده ی بازار دارند.

اندیکاتور Advance-decline line:

این اندیکاتور به سرمایه گذاران در جهت تعیین جهت بازار کمک می کند و مشخص کننده جهت صعودی یا نزولی بازار است. شاخص های بسیاری وضعیت گروه های مختلف را بیان می کنند اما هیچ یک تصویری کامل از یک روز معاملاتی یا عملکرد بازار سهام در طی روز را نمایش نمی دهند. این اندیکاتور از محاسبه زیر به دست میاد:

ADline= تعداد سهامی که بالا می رود منهای تعداد سهامی که کاهش می یابد به اضافه ی ADline روز قبل

این خط برای تایید حرکت قیمت و شناسایی واگرایی مورد استفاده قرار می گیرد و مهم جهت این خط می باشد و در واگرایی ها بسیار اهمیت دارد.

حتما بخوانید

راه های عملی و کاربردی برای افزایش درآمد در ایران

اندیکاتور حجم نیز یکی از بهترین ابزارهای برای رصد حرکات قیمتی سهام شرکت ها است. حرکت قیمتی واقعی، همواره همراه با افزایش حجم معاملات است. برای بررسی حجم معاملات، اندیکاتور OBV می توان بسیار کمک کننده باشد و تحلیلگران باید به دقت آن را زیر نظر بگیرند. یکی از نکته های کلیدی در تحلیل بازار، استفاده از این اندیکاتور برای تشخیص اصلاح قیمتی از برگشت کلی بازار می باشد. برگشت کلی بازار با حجم معاملات بالا همراه است اما اصلاح قیمتی با حجم معاملاتی پایین انجام می شود.

اندیکاتورهای مومونتوم نیز نظیر ADX (اندیکاتور شاخص میانگین جهت دار- Average directional index) و اندیکاتور MACD (اندیکاتور میانگین حرکتی همگرایی/واگرایی موسوم به اندیکاتور مک دی- Moving Average Convergence) میاشند که برای تشخیص روند صعودی و تایید بازارهای صعودی (گاوی) از آن استفاده می شود. در حالی که شاخص ها، مانند قیمت های بازار، در یک روند پایدار سمت و سوی افزایش قیمت دارند، زمانی که شما بازار را در تایم فریم بلندمدت بررسی می کنید باید شاهد روند صعودی در اندیکاتورهای مومنتوم شاهد باشید.

در دوره های بلندمدت، روند افزایشی اندیکاتورهایی مانند MACD طولانی تر است و بیشتر نوسانات رو به پایین دارد و اندیکاتور ADX یک شاخص بسیار خوب برای شناسایی زمانی که بازار واقعا در یک روند قرار گرفته می باشد. فراتر از اندیکاتورهای تکنیکال، بازارهای صعودی با اعتماد سرمایه گذاران مشخص می شوند و در یک بازار گاوی قدرتمند، سرمایه گذاران کمی به دنبال پوشش ریسک سرمایه گذاری یا حفظ سود (Take profit) هستند.

هوش مالی، اندیکاتور روند صعودی - بازار صعودی بورس

حفظ سود سرمایه گذاری – Take profit

امیدوارم معاملات تان همیشه پرسود باشد.

آموزش تکنیکال

دوره ی رایگان آموزش تحلیل تکنیکال را حتما ببینید.

اوراق اختیار فروش تبعی چیست

اوراق اختیار فروش تبعی چیست؟

اگر بخواهیم اوراق اختیار فروش تبعی را به‌صورت ساده تعریف کنیم به این نحو است که سهامدار عمده سهام شرکت را بیمه می‌کند، به‌این‌ترتیب که تضمین می‌کند اگر قیمت سهام شرکت در یک تاریخ معین که از قبل مشخص می‌کند کمتر از قیمت مدنظر بود، سهام را در آن قیمت از صاحبان سهام می‌خرد.

در این روش، سهامدار عمده که از زیروبم شرکت زیرمجموعه‌ی خود، آگاه است اوراق اختیار فروش تبعی را منتشر می‌کند و مالکان سهام نیز با خرید این اوراق، حداقل سود بدون ریسک را برای سرمایه‌گذاری خود به دست می‌آورند و به‌واقع ریسک سیستماتیک معاملات (ریسک بازار) کاهش قابل توجهی خواهد داشت چراکه آن‌ها از کسب سود اطمینان خواهند داشت.

برای مثال فرض کنید قیمت سهام شرکتی در حال حاضر ۱۰۰ تومان به ازای هر سهم هست، سهامدار عمده‌ی این مجموعه اعلام می‌کند که حاضر است سهام شرکت را پس از گذشت ۶ ماه به قیمت ۱۲۰ تومان از صاحبان سهام خریداری کند. به‌این‌ترتیب سهامداران شرکت مطمئن خواهند شد که آن‌ها به ازای هر سهم حداقل ۲۰ تومان ‌سود خواهند کرد.

در این معامله با استفاده از این ابزار هرگونه زیان احتمالی پوششش داده می‌شود. سهامدار عمده اوراق اختیار فروش تبعی را می‌فروشد و هر سهامداری که این اوراق را خریداری کند، در صورت کاهش قیمت سهام شرکت، زیانش جبران خواهد شد.

با استفاده از این اوراق، خریداران سهام ضمن اینکه از حداقل سود (عمدتاً برابر با سود اوراق مشارکت) اطمینان دارند، به افزایش قیمت سهام و کسب سود بیشتر نیز امیدوار هستند.

تعریف اختیار فروش تبعی

این نام ازآنجا می‌آید که به‌واقع شما اختیاردارید که سهام خود را به سهامدار عمده بفروشید یا خیر و سهامدار عمده در حقیقت اختیار فروش سهام را در قیمت مشخص به شما می‌فروشد.
شما می‌توانید در زمان سررسید اگر قیمت سهام بالاتر از قیمت مدنظر سهامدار عمده بود، آن را نگاه‌دارید و با سود بالاتر در تابلوی معاملات بازار بفروشید و همچنین از آن‌سو اختیاردارید که در زمان سررسید اگر قیمت سهام پایین‌تر از قیمت مدنظر سهامدار عمده بود، سهام خود را به سهامدار عمده بفروشید و اصطلاحاً اوراق اختیار فروش تبعی خود را اعمال کنید و حداقل سود که عمدتاً برابر با سود اوراق مشارکت یا حتی بالاتر است را دریافت کنید.

توصیه

اگر مقاله ی چگونه نرخ دلار سال ۱۳۹۷ را پیش بینی کنیم؟ را نخوانده اید، توصیه می کنیم پس از پایان این مقاله، حتما آن را مطالعه کنید.

بیمه‌ی سهام با اوراق اختیار فروش تبعی

در ایران به دلیل ماهیت معاملات اوراق اختیار فروش تبعی از آن به‌عنوان طرح بیمه‌ی سهام یاد می‌شود و به‌واقع ابزاری برای کنترل ریسک معامله گران هست. در عمل شما با پرداخت مبلغی ناچیز در قبال خرید اوراق اختیار فروش تبعی (شبیه به پرداخت حق بیمه) زیان احتمالی سبد سرمایه‌گذاری خود را پوشش می‌دهید.

در حقیقت این اوراق اختیار فروش تبعی سود مناسب با ریسک پایین را برای سرمایه‌گذاران همراه می‌آورند و بررسی بازدهی آن‌ها نشان می‌دهد که در دوره‌ی یک‌ساله، این اوراق بازدهی مناسبی داشته‌اند و حتی ثبات بازدهی این اوراق به نحوی بوده است که موجب شده است بسیاری از سپرده‌گذاران بانک‌ها به سرمایه‌گذاری در این بازار روی بیاورند.

قوانین اوراق اختیار فروش تبعی و شرایط خرید اوراق تبعی توسط مشتریان کدام است؟

برای خرید و اعمال اوراق اختیار فروش تبعی شما حتماً باید مالک سهام شرکت باشید و به تعداد سهام خودتان، اوراق اختیار فروش تبعی خریداری کنید. برای مثال اگر شما قصد خرید اوراق اختیار فروش تبعی شرکت ریل سیر کوثر با نماد «حسیر» را داشته باشید، ابتدا باید سهام شرکت را قبل از خرید اوراق اختیار فروش تبعی خریداری کنید.
به‌این‌ترتیب شما متناسب با حجم سرمایه‌ی خودتان اقدام به خرید سهام می‌کنید. برای مثال اگر قصد سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیون تومان را داشته باشید و هر سهم حسیر ۲۰۰ تومان باشد. شما باید ۵۰،۰۰۰ سهم حسیر را خریداری کنید (بدیهی است که اگر شما از قبل مالک سهام حسیر باشید دیگر نیازی به خرید سهام حسیر نیست). حال شما می‌توانید با خرید ۵۰،۰۰۰ اوراق اختیار فروش تبعی حسیر، تمامی سهام خود را بیمه کنید و مطمئن باشید که سهام شما، حداقل به میزان اوراق مشارکت به شما سود خواهد داد و هیچ زیانی نخواهید کرد! عملاً سرمایه‌گذاری شما سود بدون ریسک خواهد بود.

نکته‌ی مهم: عمدتاً محدودیت خاصی در حجم سرمایه اعمال نمی‌شود ولی به‌هرحال لازم است قبل از خرید اطلاعیه عرضه‌ی اوراق اختیار فروش تبعی را کاملاً مطالعه نمایید.

شما تنها می‌توانید دقیقاً برابر با تعداد سهامی که دارید، اوراق اختیار فروش تبعی خریداری کنید و مازاد خریداری‌شده سوخت خواهد شد و قابلیت استفاده یا حتی فروش را نخواهد داشت. در مثال بالا شما می‌توانید حداکثر ۵۰،۰۰۰ اوراق اختیار فروش تبعی خریداری کنید.

وجه پرداختی بابت خرید اوراق اختیار فروش تبعی سوخت خواهد شد (عملاً شما با خرید این اوراق سهام خود را بیمه کردید. هیچ شرکت بیمه‌ای، حق بیمه را پس نمی‌دهد!)

نحوه‌ی خرید اوراق اختیار فروش تبعی

شما می‌توانید اوراق اختیار فروش تبعی موسوم به بیمه‌ی سهام را از طریق سیستم معاملات کارگزاری خودتان به روش اینترنتی یا آنلاین یا از طریق سفارش به معامله گر در کارگزاری خریداری بکنید. به همین منظور کافی است که نماد موردنظر را وارد کرده و خرید نمایید البته ذکر این نکته لازم است که تعداد اوراق اختیار معامله‌ی قابل‌خرید تنها برابر است با تعداد سهام موجود در پورتفوی شما و سرمایه‌گذار در صورت خرید اوراق اختیار فروش بیشتر از سهام شرکت، اوراق اضافی سوخت خواهد شد.

نحوه‌ی اعمال اوراق اختیار فروش تبعی

فرض کنید که به زمان سررسید نزدیک شده‌ایم و قیمت سهم هنوز پایین‌تر از قیمت اعمال باشد. شما می‌توانید از ۱۰ روز قبل از تاریخ اعمال اوراق اختیار فروش تبعی یا بیمه‌ی سهام، دستور اعمال آن را به کارگزاری بدهید.

پس از دستور اعمال، شما سود خود را از طریق حسابی که کارگزاری معرفی کرده است، دریافت خواهید کرد. (عمدتاً همان حسابی که با آن وجوه معاملات کارگزاری را واریز و برداشت می‌کنید.)

حتما بخوانید

اگر مقاله ی بررسی ریسک بازار در سال ۲۰۱۸ را نخوانده اید، حتما بخوانید و قدرت پیش بینی خود را افزایش دهید.

نکات مهم خرید اوراق اختیارفروش تبعی:

  • درصورتی‌که قیمت سهام بالاتر از قیمت اعمال (ذکرشده در اطلاعیه عرضه) باشد، اختیار فروش تبعی قابل‌اعمال نیست، چراکه شما می‌توانید سهام خود را در بازار با قیمت بالاتر به فروش برسانید و سود بیشتری کسب کنید.
  • این اوراق به‌هیچ‌عنوان قبل از سررسید قابل‌اعمال نیستند.

نرخ سود اوراق اختیار فروش تبعی

نرخ سود اوراق اختیار فروش تبعی بسیار متغیر است چراکه شما در حال سرمایه‌گذاری بر روی سهام شرکت هستید و این می‌تواند مسبب نوسانات بسیاری در سود شما بشود. لکن شما با خرید اوراق اختیار تبعی، حداقل سود را برای خود تضمین می‌کنید و مطمئن خواهید بود که سرمایه‌گذاری شما حداقل معادل نرخ تورم رشد خواهد داشت.

در صورت رشد قیمت سهام نیز شما سود بیشتری خواهید داشت.

نمونه اوراق اختیار فروش تبعی

تصویر زیر اطلاعیه‌ی عرضه‌ی اوراق اختیار فروش تبعی شرکت ریل سیر کوثر با نماد “حسیر” می باشد:

اوراق تبعی حسیر

قیمت سهام این شرکت در زمان انتشار اوراق اختیار فروش تبعی (۲۷ آبان ۱۳۹۶) برابر با هر سهم ۲،۸۷۹ ریال بوده است و شرکت در این اطلاعیه اعلام نموده است که پس از یک سال در تاریخ سررسید (۲۷ آبان ۱۳۹۷) هر سهم شرکت را ۳،۶۰۰ ریال از شما خریداری کند.
یعنی شما با هزینه‌ای اندک (قیمت اوراق اختیار فروش تبعی) به ازای هر سهم در بازه یک‌ساله حداقل ۷۲۱ ریال سود خواهید کرد. عملاً در این سرمایه‌گذاری سود شما بدون ریسک خاصی خواهد بود.

شما می‌توانید با دانلود فایل زیر، جزئیات عرضه‌ی این اوراق اختیار فروش تبعی موسوم به بیمه‌ی سبد سهام را مشاهده کنید:

دانلود نمونه اوراق فروش تبعی

نمونه اوراق فروش تبعی

معامله مجدد اوراق اختیار فروش تبعی

معاملات اوراق اختیار فروش تبعی در بورس ایران، اندکی با معاملات اوراق اختیار معامله در سایر بورس‌های جهان متفاوت است. برخلاف سایر بورس‌ها، در بازار سرمایه ایران امکان خریدوفروش مجدد اوراق اختیار فروش تبعی وجود ندارد و تنها سهامدار عمده می‌تواند این اوراق را منتشر کند و خریدار اوراق نمی‌تواند آن را به فرد دیگری بفروشد. در عمل شما پس از خرید این اوراق، مالک اول و آخر اوراق اختیار فروش تبعی هستید.

قیمت‌گذاری اوراق اختیار فروش تبعی

شما برای قیمت‌گذاری اوراق اختیار فروش تبعی می‌توانید از فرمول زیر استفاده کنید:

فرمول قیمت اختیار فروش تبعی

فرمول قیمت اختیار فروش تبعی

حال با استفاده از فرمول قیمت‌گذاری اوراق اختیار فروش تبعی و مثال بالا از فروش بیمه‌ی سهام، به محاسبه‌ی قیمت مناسب خرید این اوراق بیمه‌ی سهام (اوراق اختیار فروش تبعی) می‌پردازیم:

قیمت پایانی روز قبل (در این مثال، مقررشده بود که اوراق در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۹۶ عرضه شود پس قیمت پایانی روز قبل، قیمت سهام شرکت در تاریخ ۲۴ آبان ۱۳۹۶ خواهد بود): در این تاریخ قیمت پایانی هر سهم ۲،۸۶۲ ریال بوده است.

قیمت اعمال همان‌طور که در اطلاعیه عرضه‌ی اوراق اختیار فروش تبعی به آن اشاره‌شده است به ازای هر سهم ۳،۶۰۰ ریال هست.

تعداد روزهای باقی‌مانده تا تاریخ اعمال نیز کمتر از یک سال و برابر با ۳۶۱ روز هست.

نرخ سود بدون ریسک معادل نرخ اوراق خزانه یا سپرده بلندمدت بانکی یا اوراق مشارکت برابر با ۲۰% در نظر گرفته‌شده است.

محاسبه قیمت اختیار فروش تبعی

محاسبه قیمت اختیار فروش تبعی

با این تفاسیر هر برگه‌ی اوراق اختیار فروش تبعی نماد حسیر ۱۷ تومان ارزش خواهد داشت.

نکته‌ی مهم هوش مالی در خرید اوراق اختیار فروش تبعی:

هوش مالی

هوش مالی و سرمایه گذاری

کسانی که از قبل اقدام به محاسبه‌ی ارزش اوراق می‌کنند می‌توانند با مشاهده‌ی قیمت‌گذاری پایین‌تر از ارزش اوراق آن را خریداری کرده و سود بالاتری کسب کنند. در این عرضه، حسیر هر برگه‌ی اوراق اختیار فروش تبعی را ۵۰ ریال تعیین کرد و در مدت کوتاهی تمامی اوراق به فروش رسید. این‌یک فرصت بسیار خوب برای کسب سود از بازار اوراق اختیار معامله بود.

نکته‌ی مهم در خرید اوراق اختیار فروش تبعی آن است که شما تنها می‌توانید این اوراق را از منتشرکننده خریداری کنید و در عمل ناشر به صلاحدید خود، این اوراق را قیمت‌گذاری و عرضه می‌کند. پس لازم است شما با استفاده از فرمول بالا، قبل از عرضه‌ی اوراق اختیار فروش تبعی، محدوده‌ی مناسب برای خرید را مشخص کنید.

برای مشاهده ی اطلاعیه های عرضه ی اوراق توصیه می کنیم سایت ما وبسایت جامع آموزش هوش مالی و سرمایه گذاری  به آدرس www.hrahmani.ir سایت سازمان بورس به آدرس www.tse.ir و سایت فرابورس به آدرس www.ifb.ir را دنبال نمایید.

یادآوری

شما می توانید هر سوالی در خصوص اوراق اختیار فروش تبعی دارید در زیر همین پست با ما مطرح کنید. با کمال میل پاسخگو خواهیم بود.

 

تحلیل تکنیکال یا بنیادی

از اولین روزهای فعالیت من در بازار سرمایه چندین سال می گذرد و در این سال ها، با مطالعه و تحلیل و بررسی نکات بسیاری را آموخته ام و همیشه سعی داشته ام آنچه را که می آموزم به دیگران هم یاد بدهم تا  در راستای افزایش آگاهی مالی مردم قدمی برداریم. یکی از دغدغه های من در سال هایی اولیه ی فعالیتم در بازار فارکس و بازار بورس انتخاب بین نوع و روش تحلیل بود و در ذهنم جنگی بین انتخاب تحلیل تکنیکال یا بنیادی جریان داشت. 

کتاب تحلیل تکنیکال یا بنیادی

کتاب تحلیل تکنیکال یا بنیادی

تحلیل بنیادی را با مطالعه ی کتاب های حسابداری و مدیریت مالی و سپس تحصیل در رشته ی مدیریت مالی به خوبی آموخته بودم و در تحلیل تکنیکال نیز به واسطه ی مطالعات گسترده و کار در بازار سرمایه تجربه ی فراوانی داشتم، اما انتخاب بین هر یک از این دو یکی از بزرگترین دغدغه هایم بود و امروز به عنوان مشاورسرمایه گذاری و تحلیلگر تکنوفاندامنتال به فعالیت در بازار مالی می پردازم.

این دغدغه موجب شد که به فکر نوشتن کتابی برای راهنمایی اهالی بازار سرمایه بیفتم و مشاهداتم از بین فعالان و علاقه مندان بازار بورس، نیاز به مطالعه ی کتابی خلاصه و کاربردی را تصریح می کرد و ازین رو این کتاب را به صورت رایگان منتشر می کنم.

نکته ی مهم

در نگارش کتاب همواره سعی ام بر این بوده است که هم فعالان حرفه ای بازار و هم علاقه مندان به بازار به فراخور نیاز خود بتوانند از آن استفاده کنند.

مقدمه ای از کتاب تحلیل تکنیکال یا بنیادی

اگر بخواهیم بازارهای سرمایه‌­گذاری در هر کشور را نام ببریم، می­توان به بازار مسکن، بانک، بازار طلا، بازار ارز و بازار بورس اشاره کرد که در این بین، بازار سرمایه یا همان بازار بورس یکی از بهترین بازارهای سرمایه­‌گذاری در کشور به شمار می­‌آید که در بین بازارهای مذکور، بالاترین بازدهی را در دو دهه­‌ی اخیر به نام خود ثبت کرده است.

بازار بورس، بازاری است که در آن سهام شرکت­‌ها، اوراق مشارکت، صکوک و اسناد خزانه‌­ی دولتی مورد معامله قرار می­‌گیرند و مردم می­‌توانند با هر سرمایه­‌ای، در بزرگ‌ترین یا کوچک‌­ترین واحدهای اقتصادی کشور، شریک شوند و از سود آن برخوردار شوند.

عملا بورس تجلی‌گاه حضور مردم در عرصه­‌ی اقتصاد می‌باشد و در حال حاضر قشر قابل توجهی از مردم در این بازار فعالیت می­‌کنند.

بازار بورس یکی از بهترین بازارهای سرمایه‌گذاری در کشور به شمار می‌آید ولی برای فعالیت سودمند در این بازار رویایی، نیاز به آموزش، بیشتر از هر صنعتی احساس می‌شود. با آموزش صحیح به واقع می‌توان درآمد مناسبی را از بازار کسب کرد و با تقویت هوش مالی، سرمایه‌گذاری‌های بهتری را رقم زد و در غیر این صورت، چیزی جز ضرر از این بازار عاید نخواهد شد. از این‌رو با انتشار کتاب تحلیل تکنیکال یا بنیادی سعی شده است بخشی از این نیاز پوشش داده شود.

در این کتاب به مفاهیم تحلیل بنیادی و تکنیکال به عنوان دو مدل پایه‌ی فعالیت تحلیلی در بازارهای مالی پرداخته شده است و با مقایسه و مثال‌های گوناگون به شما در انتخاب مسیر سرمایه‌گذاری در بورس کمک خواهد کرد. این کتاب که به همراه یک هدیه‌ی ویژه به صورت رایگان عرضه شده است، برای علاقه‌مندان به بازار بورس، تحلیل‌گران بنیادی، تحلیل‌گران تکنیکال و سایر فعالان بازارهای مالی می‌تواند مفید واقع شود.

حسن رحمانی در این کتاب به واسطه‌ی تجربیات چندین سال فعالیت تحلیلی و مشاوره در بازار سرمایه سعی داشته است که مطالب کاملا کاربردی و متناسب با بازار بورس و بازار فارکس ارائه شود.

برای دانلود رایگان کتاب تحلیل تکنیکال یا بنیادی از حسن رحمانی، کافیست روی تصویر زیر کلیک نمایید.

دانلود رایگان کتاب تحلیل تکنیکال یا بنیادی

تحلیل تکنیکال یا بنیادی

عرضه اولیه چیست

عرضه اولیه

شرکت ها در هنگام ثبت نزد سازمان ثبت شرکت ها در چندین دسته قرار می گیرند. شرکت های سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی، شرکت تعاونی تولید و مصرف. در اینجا شرکت های سهامی مورد بحث ما هستند.

شرکت های سهامی، به شرکت هایی که گفته می شود که سرمایه ی آن ها به سهام تقسیم شده و مسئولیت هر فرد محدود به میزان سرمایه یا تعداد سهامی که در آن شرکت سرمایه گذاری کرده است، می باشد و بر دو نوع هستند: شرکت های سهامی عام و شرکت های سهامی خاص که هر یک قوانین مربوط به خودشان را دارند. مهم ترین وجه تمایز این دو دسته شرکت در مالکیت سهام آن هاست. همانطور که از اسمشان بر می آید، عمده ی مالکیت شرکت های سهامی در دست اشخاص حقیقی یا حقوقی می باشد و تعداد سرمایه گذاران قابل توجه نیست ولی در شرکت های سهامی عام، مالکیت بیش از ۵۱ درصد از سهام شرکت باید در دست عموم مردم باشد و ازین رو فقط شرکت های سهامی عام، امکان عرضه در بورس را دارند.

عرضه اولیه چیست

به عرضه ی شرکت های سهامی عام در بورس، اصطلاحا عرضه اولیه گفته می شود. به صورت کلی در بازار سرمایه، سهام شرکت ها در سه بازار مورد معامله قرار می گیرند:

بازار اولیه: بازاری است که در آن، سهام یک شرکت برای بار اول مورد معامله قرار می گیرد و شرکت هایی که عرضه اولیه می شوند، معاملاتشان برای اولین بار در این بازار ثبت می شود. از دیگر معاملات این بازار، پذیره نویسی سهام شرکت ها می باشد و ازین رو شرکت هایی که هنوز در فرآیند ثبت شرکت قرار دارند نیز، گواهی پذیره نویسی خود را در این بازار در دسترس مردم قرار می دهند. در این بازار، سهام با نماد شرکت  به همراه عدد ۱ معامله می شود. برای مثال سهام شرکت تامین مواد اولیه داروپخش با نماد دتماد در “دتماد۱” یا شرکت ایران خودرو با نماد خودرو در “خودرو۱” در این بازار مورد معامله قرار می گیرد.

بازار ثانویه: بعد ازینکه سهام شرکت ها در بازار اولیه، در دسترس عموم مرد قرار گرفت، معاملات این اوراق در بازار ثانویه پیگیری می شود و خریداران و فروشندگان در این بازار به رقابت می پردازند. . در این بازار، سهام با نماد شرکت  به همراه عدد ۱ معامله می شود. برای مثال سهام شرکت پالایش نفت بندرعباس با نماد شبندر “شبندر۱” یا شرکت سایپا با نماد خساپا در “خساپا۱” در این بازار مورد معامله قرار می گیرد.

بازار معاملات بلوکی: معاملات بلوکی به معاملات اطلاق می شود که در آن عموما کمتر از ۱درصد از سهام شرکت مورد معامله قرار می گیرد. معاملات شرکت ها در این بازار با نماد به همراه عدد۲ دنبال می شود. به طور مثال معاملات بلوکی نماد تامین مواد اولیه داروپخش با نماد دتماد در “دتماد۲” یا شرکت ایران خودرو با نماد خودرو در “خودرو۲” در این بازار معامله می شود. لازم به ذکر است در بیشتر اوقات خریداران و فروشندگان بلوک سهام، سرمایه گذاران حقوقی هستند و البته منعی برای حضور اشخاص حقیقی در این معاملات وجود ندارد

بازار معاملات عمده: همانطور که از اسم این بازار بر می آید، در این بازار معاملات عمده ی سهام شرکت ها صورت می گیرد. این معاملات که عمدتا بیشتر از ۵ درصد از سهام شرکت  های کوچک یا بیشتر از ۱ درصد سهام شرکت های بزرگ را شامل می شود، مدتی قبل از انجام معامله توسط شرکت بورس و فرابورس اطلاع رسانی می شود و معاملات شان در نماد شرکت به همراه عدد ۴ پیگیری می شود. برای مثال معاملات عمده ی سهام شرکت پالایش نفت بندرعباس با نماد شبندر در “شبندر۴” و سهام شرکت سایپا با نماد خساپا در “خساپا۴” صورت می گیرد.

با این تفاسیر برای ورود سهام یک شرکت به بازار بورس، اصطلاحا سهام آن شرکت عرضه ی اولیه می شود و سهامدار عمده (مالک شرکت) برای ورود شرکتش به بازار سرمایه بین ۵ تا ۱۰ درصد از سهام شرکت را در بازار عرضه می کند و  هر سرمایه گذار با کد بورسی خود می تواند برابر با سهمیه های اعلامی، بخشی از سهام شرکت را خریداری کند. به این عملیات اصطلاحا عرضه ی اولیه ی سهام یک شرکت می شود و سهام شرکت برای اولین بار در بازار سرمایه معامله می شود.

عرضه اولیه سال ۹۶

به عنوان مثال از عرضه های اولیه سال ۹۶ و سال ۹۵ بازار سرمایه می توان به شرکت های زیر اشاره کرد:

نام شرکت نماد سهمیه هر کد معاملاتی قیمت عرضه اولیه بازدهی (یک یا کمتر از یک ماه پس از عرضه اولیه)
داده گستر عصر نوین های وب ۵۰۰۰ سهم ۲۸۵۰ ریال ۵۵%
مبین وان کیش اوان ۴۵۰ سهم ۳،۴۷۰ ریال ۱۷۸%
گروه دارویی برکت برکت ۲۰،۰۰۰ سهم ۲،۴۲۰ ریال ۱۹%-
تولیدی چدن سازان چدن ۲۰۰۰ سهم ۱،۹۵۰ ریال ۶۵%
هتل پارسیان کوثر اصفهان گکوثر ۳۰۰ سهم ۱۲،۲۰۰ ریال ۳۵%
ریل سیر کوثر حسیر ۱۰۰۰ سهم ۲،۰۹۰ ریال ۳۱%
تولید نیروی برق دماوند دماوند ۲۷۵ سهم ۷۴،۰۰۰ ریال ۱٫۳%

همانطور که مشاهده می کنید، عرضه های اولیه ی شرکت ها، بازدهی خوبی را نصیب سرمایه گذاران بازار سرمایه کرده اند و البته برخی از آن ها نیز، زیان ده بودند.

نکته ی مهم در خصوص جدول بالا:

سهمیه هر کد معاملاتی، با توجه به پیام ناظر می باشد، لکن تعداد سهامی که به هر کد معاملاتی تخصیص می یابد، با توجه به میزان تقاضای بازار می باشد. گاها سهمیه ای که به هر کد اختصاص می یابد، حدودا برابر با نیمی از سهمیه ی اعلامی توسط ناظر بازار است.

برای مثال در سهم های وب با سهمیه هر کد  ۵۰۰۰ سهم، سهام تخصیص یافته به هر کد تنها ۳،۶۶۱ سهم بود.

عرضه اولیه به روش حراج

در این روش قیمت هر سهم از قبل مشخص نیست و ابتدا رقابت برای کشف قیمت بر روی تابلوی معاملات توسط کارگزاران صورت می گیرد و در بالاترین قیمتی که برای سهام شرکت، سفارش خرید وارد سیستم شد و سهامدار عمده نیز حاضر به انجام معامله بود، معامله انجام می شود و قیمت عرضه اولیه مشخص می شود. پس از این نهاد ناظر با اطلاعیه ای حداکثر سهمیه هر کد (هر سرمایه گذار) و قیمت سهم و زمان ارسال سفارش را اعلام می کند.

عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ

حال با توجه به پیام ناظر بازار و در زمان گفته شده، سفارش خود را ارسال می کنیم.

با توجه به حجم بالای تقاضا، خرید سهم بستگی به سرعت عمل بالای شما در ارسال سفارش دارد و ممکن است سهم به تعداد زیادی از سرمایه گذاران نرسد و تنها برخی موفق به خرید سهام شرکت بشوند. این روش مدتی است که در بازار سرمایه استفاده نمی شود و در حال حاضر عرضه های اولیه به روش بوک بیلدینگ انجام می شود.

عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ

عرضه اولیه سهام شرکت ها در سراسر دنیا به روش های مختلفی انجام می شود. در کشور ما به دو صورت انجام می شود: عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ و عرضه اولیه به روش حراج.

به روش بوک بیلدینگ ، عرضه اولیه به روش ثبت سفارش نیز گفته می شود.

عرضه اولیه به روش ثبت سفارش

در عرضه به روش ثبت سفارش اما همه چیز تفاوت دارد. در این روش محدوده ی قیمت سهام، حداکثر سهمیه هر کد و زمان عرضه از دو روز قبل از عرضه ی اولیه در سایت شرکت بورس یا شرکت فرابورس طی اطلاعیه ای اعلام می شود و سرمایه گذاران مطابق با رویه ی اعلام شده در روز عرضه اولیه، اقدام به ارسال سفارش می کنند.

در عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ، تعداد سهامی که هر سرمایه گذار موفق به خرید آن می شود کمتر از روش حراج می باشد چرا که در این روش بدون توجه به زمان ارسال سفارش، با توجه به تعداد سفارش به سرمایه گذاران سهمیه ای تخصیص داده می شود و ازین رو تمامی کسانی که در سقف قیمت مجاز سفارش خرید گذاشته بودند، موفق به خرید سهام می شوند.

به این نمونه از اطلاعیه ی عرضه اولیه توجه بفرمایید:

اطلاعیه عرضه اولیه بورس

عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ

اطلاعیه عرضه اولیه فرابورس

عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ

 

چگونه عرضه اولیه بخریم

با توجه به توضیحات گفته شده، تنها لازم است در عرضه ی اولیه به پیام های نهاد ناظر بازار توجه کنیم و بر اساس این که عرضه به روش ثبت سفارش باشد یا به روش حراج، اقدام به ارسال سفارش نمایید.

آموزش خرید عرضه اولیه

برای خرید عرضه ی اولیه، کافیست مثل خرید هر سهم دیگری، فرم ارسال سفارش را مطابق با پیام ناظر بازار و اطلاعیه ی عرضه پر کنید. برای مثال در تصویر زیر، حداکثر قیمت های وب در اطلاعیه ی عرضه اولیه ۲۸۵۰ ریال بوده است و حداکثر تعداد ۵۰۰۰ سهم و باید در ارسال سفارش به این دو نکته توجه کرد:

آموزش عرضه اولیه

خرید عرضه اولیه

توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید از گزینه ی ارسال پیشرفته در عرضه ی اولیه استفاده کنید.

روش جدید خرید عرضه اولیه

با توجه به اینکه رویه ی عرضه اولیه به روش ثبت سفارش، روش جدید خرید عرضه اولیه است و تمامی سفارشات منجر به خرید سهام می شود و با توجه به سادگی ارسال سفارش، استقبال بسیار بالایی از آن صورت گرفته است و روز به روز بر تعداد خریداران سهام به روش ثبت سفارش افزوده می شود و ازین رو سهمیه اختصاص یافته به هر کد معاملاتی رو به کاهش می باشد.

نکته ی مهم در عرضه اولیه، توجه کامل به پیام های ناظر بازار می باشد.

نکات مهم در خرید عرضه اولیه به روش ثبت سفارش:

  • برای خرید قطعی سهام، ترجیحا قیمت سفارش را در حداکثر دامنه ی سفارش قرار دهید.
  • شما برای خرید می توانید به روش آنلاین یا اینترنتی اقدام نمایید، در خرید آنلاین کافیست در بازه ی زمانی اعلام شده توسط ناظر، سفارش خود را ارسال کنید (عمدتا ساعت ۱۰ تا ۱۲). در سفارش خرید اینترنتی، لازم است تا از قبل با کارگزاری خود تماس داشته باشید و در خصوص زمان ارسال سفارش اینترنتی، اطلاع کسب کنید و مطابق رویه ی کارگزار عمل نمایید. (برخی از کارگزاران، سفارش خرید شما را از یک روز قبل از عرضه ی اولیه خرید می کنند)
  • با توجه به سفارش خریدتان، از قبل، وجه مربوط به عرضه اولیه را در حساب کاربری تان واریز نمایید.

 

درآمد بورس

میزان سود در بورس

بورس بازان چه مقدار از بورس درآمد دارند؟! ؛ اصلا درآمد ماهانه از بورس چقدر است؟! ؛ می توان روی درآمد بورس حساب باز کرد؟! ؛ میشه به بورس به عنوان شغل دوم نگاه کرد و اصلا بورس شغل دوم هست؟! ؛ درآمد بورس، سالیانه چه قدر هست؟! و سوالاتی از این دست و قصد دارم در این مقاله به موضوع میزان سود بورس بپردازم.
به صورت کلی درآمد ماهانه در بورس را می توان سوالی کلی در نظر گرفت.. اگر بخواهیم این سوال را بهتر پاسخ بدهیم باید به چند نکته ی مهم توجه داشته باشیم:

  • چند ساعت در روز برای بورس وقت اختصاص می دهیم؟!
  • چقدر سرمایه دارم و چه مقدار ازین سرمایه را وارد بورس می کنم؟!
  • ریسک پذیری من چقدر است؟!
  • آیا با از دست دادن پولی که در بورس سرمایه گذاری کرده ام، مشکلات بسیاری برای من به وجود میاد؟!
  • به فعالیت در بازار سرمایه علاقه دارم؟!

با پاسخ دادن به این سولات می توان شرایط خودمون را در بورس محک بزنیم اما باز هم پاسخی قطعی نمی توان داد چرا که برای فعالیت در بورس روش های مختلفی وجود دارد و حالا به انواع روش سرمایه گذاری در بورس می پردازیم.

روش کسب درآمد از بورس

به صورت کلی در بازارهای مالی، ما برای کسب سود، ابزارهای متفاوتی در اختیار داریم و از آنجا که فعالیت ما معطوف به بورس تهران است، لزوما به ابزارهای این بازار می پردازیم. ما در این بازار می توانیم در سه بخش فعالیت داشته باشیم:

  • فعالیت در بازار سهام
  • بازار آتی
  • بازار اختیار معامله

شما با فعالیت در بازار سهام می توانید سهام شرکت های مختلف از ایران خودرو و سایپا تا شرکت های پتروشیمی، پالایشگاهی و فولادی و انواع سهام دیگر رو خریداری کنید و در سود این شرکت ها، شریک بشوید. با این کار تا حدی ریسک خود را کنترل کرده و با توجه به شرایط اقتصادی کشور و صنعت مورد نظر و با توجه به تحلیل تکنیکال، به خرید سهام و سرمایه گذاری در این بازار بپردازید. سود دهی این بازار با توجه به نوسانات شاخص کل بورس ، مشخص می شود.

درآمد بورس و رابطه با شاخص بورس

برای مثال اگر شاخص کل بورس در سال ۹۳ رشدی ۱۰ درصد داشته است، پس اگر بازدهی شما بالاتر از این میزان باشد، شما عملکرد نسبتا خوبی داشته اید. البته لازم به ذکر است که به صورت تاریخی بازدهی بازار بورس در بلندمدت بالاتر از بانک می باشد و بازدهی بیشتر از شاخص، توسط شما در سرمایه گذاری، می تواند به معجزه ی سود مرکب بینجامد.
با این تفاسیر شما از میانگین بازار عملکرد بهتری داشته اید و با سرمایه ای ۱۰۰ میلیون تومانی شما سالانه ۱۲ میلیون تومان درآمد خالص محقق خواهید کرد و اگر این بازدهی را برای سه سال متوالی و سالانه ۱۲% برآورد کنیم. سرمایه ی ما به ۱۴۰ میلیون تومان خواهد رسید. باید توجه داشت که بازدهی شاخص کل تقریبا هم راستا با بازار بانک می باشد و با انتخاب بازار مناسب سرمایه گذاری، نیازی به مقایسه ی درآمد با سود بانکی نیست.
نکته ی مهم: کسب بازدهی ۱۲% در بورس بسیار ضعیف است و در بدترین شرایط بازار، شما با آموزش مناسب می توانید، بازدهی بسیار بالاتری داشته باشید. شما با کسب بازدهی سالانه ۳۵% می توانید سرمایه ی خود را به ۲۴۶ میلیون تومان برسانید.
به این میگن:
معجزه ی سود مرکب

درآمد بازار آتی سکه چقدر است

یکی دیگری از بازارهای هدف ما برای سرمایه گذاری، بازار آتی سکه ی طلا می باشد. شما در این بازار با مبلغ یک میلیون تومن می توانید یک قرار داد شامل ده سکه ی طلا خریداری کنید. برای فعالیت در این بازار به حداقل سرمایه ای یک میلیون تومان نیاز خواهید داشت و با توجه به این که شما با مبلغ مورد نیاز برای خرید یک سکه، ده سکه ی طلا خریداری می کنید، این بازار ریسک بالاتری خواهد داشت.
برای آشنایی با سرمایه گذاری در بازار آتی سکه چرا این فیلم را نمی بینید؟!
در حال حاضر از ابتدای سال تا کنون بازار آتی سکه رشدی ۵ درصدی داشته است و در صورتی که شما در ابتدای سال ۱۳۹۶ یک قرارداد آتی خرید سکه ی طلا به مبلغ یک میلیون تومان خریداری کرده باشید، سود شما تا امروز به مبلغ ۴۹۵ هزار تومان خواهد بود. یعنی شما در ۶ ماه سودی ۵۰% کسب می کردید.
سود جذابیه؟!

 

درآمد بازار اختیار معامله

درآمد بازار اختیار معامله اما تفاوت های قابل توجهی با بازارهای سهام و بازار آتی سکه دارد. شما در این بازار ریسک بالاتری را قبول می کنید و از آن سو، سود یا زیان شما قابل توجه تر از سایر بازارها خواهد بود. بگذارید با یک مثال به تشریح اولیه این قراردادهای اختیار معامله بپردازم:
فرض کنید که شما می خواهید یک خودروی سوزوکی ویتارا به مبلغ ۱۳۰ میلیون تومان بخرید ولی در حال حاضر پول کافی برای خرید این اتومبیل را ندارید ولی پیش بینی می کنید که تا سه ماه دیگر مبلغ مورد نیاز برای خرید این خودرو فراهم خواهم شد. آمّااااا از طرفی با افزایش احتمالی نرخ دلار، قیمت این خودرو هم تا سه ماه دیگر افزایش خواهد یافت. به نظر شما چه کار می توان کرد؟!
.
.
.
بهترین کار اینه که شما با پرداخت یک مبلغی مثلا ۳۰۰ هزار تومان، فروشنده ی ماشین رو برای سه ماه از فروش ماشین منصرف بکنید و با اون قرارداد ببندید که در ازای دریافت این وجه تا سه ماه آتی این خودرو را نفروشد و قبل از پایان قرارداد با تکمیل پول شما، اجازه دارید که خودروی مورد نظرتون رو بخرید. به این ترتیب شما خیلی راحت ریسک افزایش قیمت این ماشین رو با مبلغ ۳۰۰ هزار تومن پوشش دادید.
به این قراردادها، قراردادهای اختیار معامله می گویند.
شما می توانید برای مطالعه ی مقاله ی آشنایی با بازار اختیار معامله به این مقاله مراجعه کنید.
یکی از اولین قراردادهای اختیار معامله ای که در سال جاری منعقد شد. قرارداد اختیار خرید بر روی سهام فولاد مبارکه بود. این قرارداد از ابتدای سال تا کنون بازدهی ۲۷۵ درصدی داشته است. شما با خرید ده میلیون تومان ازین قرارداد، سرمایه ی شما به ۳۷٫۵ میلیون تومان می رسید.
فوق العاده اس!؟!؟
اما همه چیز به این سادگی نیست و به قولی دیکته ی نانوشته غلط نخواهد داشت. مطمئنا اگر همه چیز به این سادگی بود، هیچ کسی در بازار سهام شکست خورده نبود.
آمارها نشان می دهد که تنها ۵% از فعالان بازار بورس در این بازارها برنده هستند و ۹۵% مابقی سرمایه ی خودشون رو از دست خواهند داد . اگر می خواهید با آموزش در دسته ی ۵ درصد موفق بازار قرار بگیرید، توصیه می کنم همین حالا در دوره ی رایگان زیر ثبت نام کنید.

حداقل سرمایه گذاری در بورس چقدر است

یکی از سوالات مهم در خصوص سرمایه گذاری در بورس، حداقل مبلغ قابل سرمایه گذاری در بورس می باشد. همانطور که در دوره ی رایگان به این مسئله اشاره کردیم؛ حداقل خرید سهام در بازار سرمایه در هر سفارش خرید ۱۰۰ هزار تومان می باشد. با این تفاسیر حداقل سرمایه گذاری در بورس سهام با احتساب کارمزد معامله ۱۰۲،۰۰۰ تومان می باشد.
اما این که شما با مبلغ ۱۰۰ هزار تومان، چه بازدهی را کسب کنید، مطمئنا به عملکرد خودتان بر میگردد.
یک نکته ی مهم در مورد حداقل سرمایه گذاری در بورس:

  • برای سرمایه گذاری در بورس از ابتدا وام نگیرید.
  • با شهریه ی دانشگاه در بورس سرمایه گذاری نکنید.
  • برای سرمایه گذاری در بورس، منزل مسکونی خودتون را نفروشید.

سرمایه گذاری در بورس، ریسک های بسیاری دارد و البته شما با کسب دانش می توانید این ریسک ها را تا درصد بالایی پوشش بدهید.
توصیه می کنم در شروع سرمایه گذاری در بازار، حداقل سرمایه گذاری در بورس برای شما همان مبلغ ۱۰۰،۰۰۰ تومان باشد و با آموزش و کسب تجربه، آرام آرام سرمایه ی خودتون رو افزایش بدید.

درآمد ماهانه از بورس

این که درآمد ماهانه از بورس برای شما سرمایه گذار محترم، چقدر باشد، کاملا به روند سرمایه گذاری شما باز میگردد. اما اگر بخواهم اصطلاحی را خدمتتان عرض کنم، اگر سود سالیانه ی سرمایه گذاری در بانک برابر با ۲۰% باشد و بازدهی شما در سال ۳۰% یا بیشتر باشد، عملکرد شما خوب و قابل قبول است. با این تفاسیر در صورتی که شما سرمایه ای ۵۰ میلیون تومانی داشته باشید، درآمد سال اول از بورس برای شما ۱۵ میلیون تومان خواهد بود و در صورت سرمایه گذاری مجدد این رقم در بازار سهام و ارائه ی یک عملکرد خوب، طعم سود مرکب را خواهید چشید.
اما!!!

اصلا روی درآمد ماهانه از بورس حساب باز نکنید!

کسب درآمد ماهانه از بورس حتی بستگی به شخصیت شما دارد. ویژگی های شخصیتی مختلف، عملکرد های مختلفی در بازار دارند. مطمئنا نوع سرمایه گذاری یک شخصیت کم ریسک با شخصیت پر ریسک، یکی نخواهد بود.
بازار سرمایه صعود و نزول های بسیاری دارد و ازین رو نمی توان به عنوان درآمد ماهانه از بورس روی آن حساب کرد. اما سود سرمایه گذاری در بورس را اگر سالیانه در نظر بگیرید، می توان اندکی با اطمینان بیشتری در خصوص آن صحبت کرد و البته چه بسیار سرمایه گذارانی که برای کسب سود وارد بازار سرمایه شدند و با تحمل زیانی قابل توجه از بازار خارج شدند و صد البته آن روی سکه سرمایه گذارانی را داریم که با دانش مناسب و تجربه ی خوب در این بازار موفقیت های مالی بسیاری کسب کرده اند. تجربه و دانش مهم ترین ارکان فعالیت در بازار سرمایه است.

سود سرمایه گذاری در بورس چقدر است

به صورت کلی سود سرمایه گذاری در بورس در دوره های مختلف متفاوت است. اگر بخواهیم شاخص بازار سرمایه را مبنای سود دهی بازار و تعیین سود سرمایه گذاری در بورس بدانیم، می توان از شاخص آزاد شناور برای تعیین بازدهی استفاده کرد.
برای آشنایی با انواع شاخص های بازار سرمایه توصیه می کنم، به این لینک مراجعه کنید.
در جدول زیر، میزان رشد این شاخص در سال های اخیر آورده شده است:

سال بازدهی شاخص سرمایه ابتدای سال(تومان) سرمایه پایان سال

(تومان)

بازدهی سود سرمایه گذاری در بورس
۱۳۹۴ ۲۷٫۳% ۵۰،۰۰۰،۰۰۰ ۶۳،۶۵۰،۰۰۰ ۱۳،۵۰۰،۰۰۰
۱۳۹۵ ۹٫۷%- ۵۰،۰۰۰،۰۰۰ ۴۵،۱۵۰،۰۰۰ ۴،۸۵۰،۰۰۰-
۱۳۹۶ ۷٫۴% ۵۰،۰۰۰،۰۰۰ ۵۳،۷۰۰،۰۰۰ ۳،۷۰۰،۰۰۰

حال اگر فرض کنیم شما سرمایه ی ۵۰ میلیون تومانی خود را در سال ۱۳۹۴ به بازار سرمایه آورده و متناسب با وزن شاخص بورس، سهام می خریدید و بازدهی داشتید و هیچ پولی را از حساب خود خارج نمی کردید. بازدهی مرکب شما برابر با ۲۳٫۴%. توجه داشته باشید که در سال های اخیر بازدهی عمومی بورس مناسب نبوده است و عمدتا تک سهم ها بازدهی های مناسبی داشته اند.
باز هم تاکید می کنم، عملکرد شما می تواند کاملا متفاوت با شاخص آزاد شناور باشد. حتی ممکن است در سالی که بازدهی شاخص آزاد شناور ۱۰۰ درصد بوده است، بازدهی شما زیانی ۶۰% باشد و از آن سو هم، در سالی که بازدهی شاخص منفی ۲۰% بوده است، می تواند عملکرد شما، بازدهی ۱۰۰ درصدی را برای شما داشته باشد.
نکته ی مهم: بازدهی سال ۱۳۹۶ مربوط به شش ماهه ی ابتدایی بازار بورس در سال ۱۳۹۶ می باشد.

درآمد بورس بازان

درآمد بورس بازان در بازار سرمایه با توجه به بازدهی آنان مشخص می شود و بازدهی های آن ها گاها با بازدهی هایی که برای بخش سود سرمایه گذاری در بورس، محاسبه کرده بودیم؛ تفاوت دارد. اگر بخواهیم بازدهی بورس بازان را معادل بازدهی گروه ها و سهم های متعادل و پیشروی بازار در نظر بگیریم. از ابتدای سال ۱۳۹۶تا پایان مرداد ماه، درآمد بورس بازان از سرمایه گذاری در سه سهم نقدشونده و متعادل بازار شامل سهام فولاد مبارکه، سهام ملی مس ایران و سهام آسان پرداخت؛ برابر با ۴۱٫۷% بوده است که برای مدت ۵ ماه بازدهی بسیار خوبی به شمار می آید.

حتما بخوانید

برای آشنایی با نقدشوندگی و شاخص آزاد شناور، حتما این مقاله را بخوانید.

با این تفاسیر درآمد بورس بازان با فرض سرمایه ای ۵۰ میلیون تومانی ظرف ۵ ماه برابر با ۲۰،۸۵۰،۰۰۰ تومان بوده است.

نکته ی مهم

منظور ما از درآمد بورس بازان، درآمد گروه های حرفه ای و کم ریسک بازار است.

در پایان اگر بخواهم مطلب را جمع بندی کنم، همه چیز بستگی به شما و مدل سرمایه گذاری تان دارد و بس و مثال های این نوشته، تنها بر مبنای تجربیات و آمارها بود.
” بنده اولین سهامی که خریدم، سهام شرکت مپنا بود و مجبور شدم آن را با زیان بفروشم”
این زیان، موجب شد، بیشتر از قبل برای آموزش اهمیت قائل باشم و امیدوارم شما هم قبل از سرمایه گذاری مستقیم در بورس، به آموزش بپردازید.