شرکتهای بورسی
سلام دوستان
در درسهای قبل به این مورد اشاره کردیم که تنها شرکت های سهامی عام میتوانند در بورس عرضه شوند ولی آیا این تنها فیلتر عرضه ی یک شرکت در بازار بورس است؟
مسلما خیر!
برخی از ضوابط عرضه شرکتها در بورس در سطور زیر آورده شده اند:
۱- تابعیت شرکتها باید ایرانی باشد.
۲- حداقل یک سال باید از فعالیت و بهره برداری از شرکت گذشته باشد.
۳- بیشتر از ۹۰% از سهام شرکت نباید در دست کمتر از۱۰ سهامدار عمده باشد.
۴- در آخرین سال مالی سودآور باشد و در آینده هم پیشبینی سوددهی داشته باشد.
۵- حداقل نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی نباید بیشتر از ۲۰% باشد.
البته اینها تنها حداقل هاست!!
حال شرکتها را به طور کامل مورد بررسی قرار می دهیم و تمامی اصطلاحاتی که احتمال دارد شما در گزارش های بورسی با آن مواجه شوید را به تفصیل خدمتتان عرض می کنیم.
هیئت مدیره:
شاید این لغت برای شما بدیهی به نظر برسد، ولی قرارمان این بوده که همه چیز را از پایه بیان کنیم و چه بهتر که اشکالات کوچکمان در همین ابتدای کار برطرف شود.
در شرکت های سهامی خاص تعداد اعضای هیئت مدیره ضوابط مشخصی ندارد و تنها باید از سه شریک تشکیل شده باشد، ولی در شرکت های سهامی عام که در بورس مورد بحث ما هستند حداقل تعداد اعضای هیئت مدیره ۵ نفر می باشد و حداکثر اعضای آن نیز ۹ نفر می باشند.
مدیرعامل:
اعضای هیئت مدیره در جلسات مربوط اقدام به تعیین و انتخاب مدیرعامل می نمایند و علی القاعده مدیرعامل نمی تواند ریاست هیئت مدیره را نیز دارا باشد و همچنین مدیرعامل میتواند از خارج از مجموعه شرکت انتخاب شود.
سال مالی:
حتما بارها در طول زندگی با این لغت مواجه شده اید، هر شرکت یک روز از سال را به عنوان سال مالی خود در نظر می گیرد و این تاریخ در اساسنامه ی شرکت قید میشود، در این روز تمامی حساب ها بسته شده و سود و زیان دوره تا این تاریخ محاسبه می شود و زمانبندی ارسال گزارش های پایان دوره و میاندوره و برگزاری مجامع عمومی نیز با توجه به این تاریخ انجام میشود.
در بورس تهران شرکت ها عمدتا اول مهر یا ۲۹ اسفند هر سال را به عنوان سال مالی خود در نظر میگیرند ولی این مورد بر قائده ی خاصی نیست و شرکت ها در انتخاب سال مالی محدودیت خاصی ندارند.
جلسات مجمع شرکت:
به صورت کلی شرکت های بورسی چندین جلسه ی مجمع برگزار می کنند و هر کدام از این جلسات دستورات مشخصی دارد و با توجه به دستورالعمل نام متفاوتی دارند.
مجمع عمومی عادی چیست؟
شرکتها در پایان سال مالی خود موظف به برگزاری مجمع عمومی میباشند در این جلسات پیرامون مسائلی نظیر سود شرکت و انتخاب اعضای هیئت مدیره و غیره تصمیم گیری انجام میشود که به تفصیل در زیر برایتان قرار داده ام.
۱- بررسی و تایید ترازنامه و حساب سود و زیان و سایر گزارش های مالی
۲- بررسی و تایید گزارش های سالانه مدیران
۳- بررسی و تایید گزارش های سالانه بازرسان
۴- انتخاب اعضای هیئت مدیره
۵- انتخاب بازرسان اصلی و علی البدل
۶- تعیین روزنامه کثیرالانتشار به جهت نشر اطلاعیه های شرکت
نکته ی مهم: شرکت ها موظفند هر سال یک بار این مجمع را حداکثر ظرف چهار ماه پس از پایان سال مالی برگزار کنند. برای مثال شرکت هایی که سال مالی آنها پایان اسفند می باشد، تا پایان تیرماه برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه فرصت دارند. با توجه به این که سال مالی عمده ی شرکت های حاضر در بازار سرمایه، پایان اسفند می باشد. ازین رو عمده ی مجامع در ماه های اردیبشهت، خرداد و تیر برگزار می شود که اصطلاحا به این زمان، فصل مجامع گفته می شود.
خوب دوستان علاوه بر مجمع عمومی مجامع دیگری را نیز داریم که یکی از آنها مجمع عمومی فوق العاده میباشد.
مجمع عمومی فوق العاده چیست؟
در این جلسه تصمیمات در خصوص تغییر نام، تغییرات سرمایه، انحلال شرکت انجام خواهد شد. شما بعد از ورود به بازار سرمایه به مرور با انواع مجامع آشنا خواهید شد.
خوب با توجه به موارد گفته شده با وظایف مجامع شرکتها آشنا شدیم، حال سهامداران هر شرکت چگونه میتوانند از برگزاری مجمع مطلع شوند؟
دعوت به مجمع چگونه است؟
محدوده زمانی اطلاعرسانی به سهامداران برای دعوت به مجمع و دعوت کتبی از آنها برای شرکت در هر مجمع از شرکت باید حداقل ۱۰ روز قبل از تاریخ برگزاری و یا حداکثر ۴۰ روز قبل از برگزاری مجمع انجام شود و همچنین دعوتنامه باید در روزنامه کثیرالانتشار مشخص شده در مجمع عمومی چاپ شود و به صورت کلی شرکت باید از روش های مقتصی سهامداران را از تاریخ مجمع مطلع نماید.
نمونه ی آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی سالیانه
این آگهی در روزنامه ی کثیرالانتشار به چاپ رسیده است.
همچنین نماد شرکت ها دو روز قبل از برگزاری مجمع بسته میشوند و امکان معامله از سهامدار گرفته میشود و پس از ارائه ی گزارش مجمع توسط شرکت، نماد سهام توسط بورس بازگشایی می شود.
حد نصاب:
یکی از موارد مهمی که در مجامع باید مورد توجه قرار گیرد تعداد سهام شرکت کننده در مجمع میباشد، حد نصاب مورد نیاز برای جلسات مجامع عادی یا فوق العاده بیش از ۵۰% از سهام جهت رای گیری است و چنانچه به حد نصاب نرشد شرکت باید تاریخ جدیدی را برای برگزاری مجمع اعلام نماید و در تاریخ جدید شرکت با هر تعداد سهام موجود در مجمع عمومی اقدام به برگزاری جلسه خواهد کرد و در مجمع فوق العاده نیز در جلسه ی دوم حداقل از سهام شرکت در جلسه حاضر باشند.
همچنین برای گرفتن تصمیم در خصوص موارد دستورالعمل مجمع در مجمع عمومی عادی نیاز به رای ۵۰% به اضافهی ۱ رای از سهام حاضر در مجمع میباشد و در مجمع عمومی فوق العاده نیاز به رای آرای رای دهندگان حاضر در جلسه دارد.
ریاست جلسات مجمع:
به صورت کلی در مجامع یک رییس مجمع و دو منشی و دو ناظر وجود دارند.
ریاست جلسات مجمع بر عهده رییس هیئت مدیره شرکت میباشد همچنین ناظران نیز باید از سهامداران شرکت باشند ولی در خصوص منشی جلسه الزام قانونی وجود ندارد مگر در صورت تصویب در اساسنامه ی شرکت.